Fit Recepty
Sleduj ma
Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom

Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom

Chutný a zdravý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom, ktorý vás zasýti na dlhé hodiny. Doprajte si ho spolu s roztierateľnou nivou, sušenými paradajkami, avokádom či vašou obľúbenou zdravou pomazánkou. Je vynikajúci! Vďaka ľanovej múke obsahuje veľa vlákniny a bielkovín a len veľmi málo tuku. Ak obľubujete vôňu domáceho chleba, tento recept musíte vyskúšať.

Prečo je ľanová múka zdravá?

Pri výrobe ľanovej múky sa z ľanových semien za studena vylisuje olej a zvyšok sa pomelie na jemnú múku, ktorá je výborným zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegáni, vegetariáni a športovci. Je vhodná na sladké aj slané pečenie a zahusťovanie – absorbuje veľa vody a tukov. Najlepší výsledok dosiahnete, ak ju v recepte zmiešate aj s inou múkou. Samostatne sa môže použiť napríklad na prípravu ľanového chleba. Vyniká najmä vysokým obsahom vlákniny, omega 3 mastných kyselín, fytoestrogénov (lignan). Konzumácia veľkého množstva ľanovej múky môže mať kvôli vysokému obsahu vlákniny preháňajúce účinky, preto sa odporúča aj pri liečbe zápchy.

100g obsahuje približne: 275 kcal, 26g bielkovín, 2g sacharidov, 40g vlákniny, 17g tuku.

Určite neváhajte a pripravte si tento jednoduchý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom. 1 hrnček = 250 ml.

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej) (odporúčam túto)
  • 1 hrnček ľanovej múky
  • 1 hrnček teplej vody
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL rozmarínu
  • na kvások:
  • 1/2 hrnčeka teplej vody
  • 1 PL instantného droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások.
  2. Vo väčšej mise zmiešame teplú vodu s lyžičkou trstinového cukru a lyžicou instantného droždia.
  3. Zmes necháme 5 minút odstáť na teplom mieste.
  4. Následne do pripraveného a napučaného kvásku primiešame ostatné suroviny a cesto poriadne vymiesime.
  5. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 40 minút na teplom mieste.
  6. Cesto znova vymiesime a prikryté necháme kysnúť ešte 30-50 minút.
  7. Nakysnuté cesto uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie do tvaru bochníka, alebo ho dáme piecť vo forme na chlieb.
  8. Chlieb pečieme 45 minút na 180 stupňoch.
  9. Dĺžku pečenia si môžete prispôsobiť v závislosti od výkonnosti vašej rúry.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy145 minút
Výdatnosť8 krajcov
Nutričné hodnoty / 1 krajec
KCal165 KCal
Sacharidy23 g
Vláknina7 g
Bielkoviny8 g
Tuky3 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu