Fit Recepty
Sleduj ma
Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky

Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky

Segedínsky guláš patrí medzi najtradičnejšie recepty maďarskej kuchyne. Originálny recept je však dosť ťažký na žalúdok a nemá tie najpriaznivejšie nutričné hodnoty. Ja som si ho teda upravila do zdravšej a diétnejšej podoby a veľmi nám takto doma chutil, preto sa s vami o tento recept musím podeliť. Tento segedínsky guláš si dokonca môžete dopriať aj počas diéty.

Oproti klasike má tento môj poupravený segedínsky guláš viac bielkovín a vlákniny a menej kalórií a tuku. Tradičný recept sa pripravuje z bravčového mäsa, avšak keďže je príliš "tučné" a nepatrí zrovna medzi najzdravšie druhy mäsa, ja som ho pripravovala z morčacích pŕs, no kľudne môžete použiť aj kuracie prsia. Obe sú bohaté na bielkoviny a obsahujú málo tuku.

Tento fitness segedínsky guláš môžeme podávať s domácim knedlíkom z celozrnnej múky, ktorý je jednoduchší na prípravu, ako si myslíte. Snáď vás o tom presvedčím. Na zahustenie omáčky použite grécky jogurt s aspoň 3 a viac % tuku, inak sa môže zraziť. Aj vďaka použitému gréckemu jogurtu má táto verzia segedínu vysoký obsah bielkovín.

Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tento chutný fit segedínsky guláš.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel - obsahuje až 165 zdravých receptov na každý deň (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ako prvý si pripravíme knedlík.
  2. Z 200ml vody, droždia a medu si urobíme kvások – necháme ho odležať cca 10 minút.
  3. Neskôr ku kvásku pridáme múku, zvyšok vody, olej a soľ.
  4. Vypracujeme cesto ktoré sa nelepí k mise ani k ruke.
  5. Z cesta vytvarujeme 2 knedlíky, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (30-45 minút).
  6. Keď vykysnú, dáme ich variť nad paru na dobu 20-25 minút.
  7. Do hrnca na segedínsky guláš dáme lyžicu oleja a na drobno nakrájanú cibuľu a opekáme ju dozlatista.
  8. Pridáme na kocky nakrájané mäso.
  9. Na chvíľu ho odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku a čierne korenie.
  10. Poriadne ho premiešame a dáme naspäť na oheň, prikryjeme a dusíme asi 20 minút.
  11. Občas premiešame a ak sa začína mäso pripaľovať, pridáme vodu podľa potreby (čím menej tým lepšie).
  12. Keď je mäso mäkké, pridáme opláchnutú kapustu a premiešame.
  13. Kapustu s mäsom necháme dusiť asi 10 minút.
  14. Keď je kapusta zmäknutá, odstavíme hrniec z tepla.
  15. Pred servírovaním primiešajte do svojej dávky biely grécky jogurt podľa potreby – zahustí a zjemní chuť, celkovo bude výsledok lahodnejší. Neprimiešavajte ho, kým sa guláš varí – spravia sa vám hrudky. Takisto neodporúčam používať nízkotučný jogurt (ale 3%+ ).

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy70 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal475 KCal
Sacharidy61 g
Vláknina15 g
Bielkoviny33 g
Tuky7 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu