amarantovy salat so sladkym zemiakom

Amarantový šalát so sladkým zemiakom

Chutný a v neposlednom rade veľmi zdravý amarantový šalát so sladkým zemiakom, ktorý si môžete vychutnať ako raňajky, obed, desiatu či večeru. Šalát nielen dobre zasýti, ale dodá tiež množstvo vitamínov a minerálov. V prípade, že preferujete sladšie jedlá, odporúčam do šalátu pridať 1-2 lyžice medu. Ak zase milujete orechové maslá, odporúčam ich ku koncu primiešať, čím posuniete tento šalát do ďalšieho levelu! :)

Amarant, tiež známy ako láskavec, je nutrične hodnotná bezlepková obilnina. Je plný kvalitných bielkovín, vlákniny, stopových prvkov, aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov. Jeho obsah výživných látok prevyšuje ostatné obilniny. Nájdete v ňom vysoký obsah železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov A, B, C, E aj kyseliny listovej.

Ingrediencie (na 2 porcie):

1/4 hrnčeka amarantu
1/2 hrnčeka vody
1 väčší sladký zemiak (cca 250g)
2 jablká
škorica

voliteľné:

med
arašidové/mandľové/kešu maslo

 

Postup:

Sladký zemiak umyjeme, nožom do neho urobíme zopár dierok, položíme ho na pekáč a pečieme 45 minút pri 200 stupňoch do mäkka. Zemiak by mal byť po dopečení vo vnútri mäkký a jeho šupka by sa mala dať jednoducho odstrániť.

Amarant prepláchneme, zalejeme vodou a varíme na miernom plameni po dobu 15-20 minút, dokým nenasiakne všetku vodu.

Upečený sladký zemiak roztlačíme vidličkou na kašu, zmiešame ho s uvareným amarantom, škoricou a nastrúhanými jablkami alebo jablkami nakrájanými na menšie kocky. Šalát ochutnáme a v prípade, že je málo sladký, pridáme do neho trochu medu. V prípade záujmu do neho môžeme zamiešať aj arašidoé či orechové maslo.

Šalát podávame najlepšie teplý.

Dobrú chuť.

1 porcia:

Kcal Sacharidy Vláknina Bielkoviny Tuk
230
41 9 5 2

amarantovy salat so sladkym zemiakom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 20
  • Porcie : 20
  • Tepelná úprava : 30 Min
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 5 Min
toasty-zo-sladkych-zemiakov