Fit Recepty
Sleduj ma
Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke so zelerovými hranolkami

Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke so zelerovými hranolkami

Pochutnajte si na tejto vynikajúcej dusenej treske s citrónovo-cesnakovou omáčkou a pečenými zelerovými hranolkami. Jedlo má vysoký obsah bielkovín a na druhej strane nízky podiel sacharidov a kalórií. Navyše je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, a to najmä: vitamíny B skupiny, selén, fosfor, mangán, horčík, niacín, kyselinu listovú a vitamíny E a A. Pre milovníkov rýb je tento recept perfektným tipom na zdravý a diétny obed alebo večeru.

Treska patrí pre svoje chuťové vlastnosti k jedným z najobľúbenejších druhov rýb, má nízku kalorickú hodnotu a je bohatá na Omega 3 mastné kyseliny. V prípade, že tresku neviete zohnať netrápte sa, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad lososom či lokálnym druhom rýb.

Domáce zelerové hranolky ako príloha zase hravo nahradia klasické zemiakové hranolky - sú dokonca pečené a nepotrebujete k nim ani veľké množstvo oleja. Jedlo má teda podstatne nižšiu kalorickú hodnotu a určite sa po ňom budete cítiť ľahko a fit :)

Táto dusená treska so zelerovými hranolkami je vynikajúca a určite ju odporúčam vyskúšať.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • Na rybu:
  • 600g tresky
  • 2 PL masla
  • 1 citrón (šťava + kôra)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL horčice
  • 1-2 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
  • petržlenová vňať
  • Na zelerové hranolky:
  • 1kg zeleru
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL majoránky
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Zeler očistíme a nakrájame na tenšie hranolčeky.
  2. Vo veľkej miske si pripravíme marinádu na hranolky zmiešaním olivového oleja, korenín a soli.
  3. Následne do misky pridáme nakrájané hranolčeky a dôsledne ich v marináde obalíme.
  4. Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 40 až 50 minút pri 220 stupňoch do chrumkava, pričom ich po 20 minútach otočíme na druhú stranu.
  5. Medzičasom si v hlbokej panvici pripravíme tresku. Na rozpálené maslo pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu, citrónovú šťavu a kôru, sójovú omáčku a následne na panvicu poukladáme tresku.
  6. Panvicu zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minút na slabom plameni do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.
  7. Nakoniec rybu posypeme petržlenovou vňaťou.
  8. Rybu servírujeme s upečenými zelerovými hranolkami, poliatu vzniknutou omáčkou a môžeme ju doplniť aj o svieži šalát.
  9. Dobrú chuť! :)

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy65 minút
Výdatnosť3 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal368 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina6 g
Bielkoviny50 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu