salat so sparglou

Fazuľový šalát s grilovanou špargľou

So začínajúcou špargľovou sezónou som si pre vás pripravila tento super zdravý a chutný recept.

Pred receptom si však ešte poďme pripomenúť, prečo je špargľa výnimočne zdravou zeleninou:

  • je zdrojom veľmi cenných vitamínov, minerálov a stopových prvkov: vitamín E,C,B, betakarotén, draslík, zinok, fosfor, jód, železo, vápnik, mangán, síra, horčík, meď a selén..wow!!
  • obsahuje veľa vody, vlákniny, bielkoviny a na druhej strane málo sacharidov a tukov
  • 100g špargle = iba 22 kcal
  • pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a orgánov kyslíkom
  • podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok
  • oddávna sa považuje za afrodiziakum :)

Tak, dúfam že tieto fakty vás aspoň trošku presvedčili o tom, že ak je možnosť, treba túto zeleninu zaradiť do svojho jedálnička.

Priznám sa, ja som špargľu nikdy neobľubovala, ale po tom čo som ju skúsila ugrilovať do chrumkava by som ju už jedla každý deň :)

Nasledujúci recept je veľmi vhodný ako ľahká večera či olovrant. Vďaka fazuli a avokádu je celkom sýty. Najlepšie chutí čerstvý.

salat so sparglou

Ingrediencie na fazuľový šalát s grilovanou špargľou (2 porcie):

1 zväzok špargle
čierne korenie
cesnakové korenie

hrsť špenátu
hrsť hlávkového šalátu
1/3 šalátovej uhorky
polka avokáda
4 PL kukurice
4 PL bieleho jogurtu
3/4 šálky uvarenej fazule
cibuľové korenie
cesnakové korenie
štipka morskej soli
parmezán (môžete vynechať)

Postup

Na grilovaciu (prípadne obyčajnú) panvicu poukladáme umytú špargľu. Posypeme čiernym a cesnakovým korením. (Ak chcete, môžete dať na panvicu kúsok kokosového oleja, ja som nedávala žiaden). Grilujeme na strednom plameni dochrumkava, cca 6-8 minút, pričom ju nezabudneme občasne prehrabať.

Umyjeme si zeleninu na šalát a nakrájame na menšie kúsky. Presunieme zeleninu spolu s fazuľou  a kukuricou do väčšej misky. V malej miske zmiešame jogurt s korením a soľou (kľudne pridajte aj korenie podľa vašej chuti). Následne tento dressing vmiešame do zeleniny. Týmto krokom je tento jednoduchý šalát hotový a môžeme ho servírovať spolu so špargľou. Pre lepší efekt a výraznejšiu chuť posypte strúhaným parmezánom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 4
  • Porcie : 4
  • Tepelná úprava : 20 Min
cviklove rizoto
  • Množstvo : 4
  • Porcie : 4
  • Tepelná úprava : 50 Min
polentove-hranolky