Fit francúzske zemiaky

Fit francúzske zemiaky

Kto by nemiloval klasiku – zapekané francúzske zemiaky? Toto chutné a jednoduché jedlo pochádza originálne z Francúzska, no myslím, že každá domácnosť si túto dobrotu pripravuje podľa vlastného receptu a chuti.

Tradičný francúszky recept na gratin neobsahuje vajcia, preto som ich v recepte nepoužila. Ak však chcete, pridať ich môžete buď do zálievky alebo uvarené na tvrdo a nakrájané na menšie kúsky. V recepte môžete použiť prosciutto, inú kvalitnú šunku, alebo aj uvarené mäso. V prípade záujmu však môžete mäso úplne vynechať, prípadne ho nahradiť za obľúbenú zeleninu. Túto verziu však máme doma najradšej a je aj poriadne sýta.

Po dopečení majú byť zemiaky po zapichnutí vidličky mäkké a zálievka má byť ešte trochu riedka. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky zemiakov, veľkosti formy či vlastností rúry, takže v niektorých prípadoch je možné, že bude treba zemiaky piecť dlhšie.

Tieto francúzske zemiaky sú najlepšie na druhý deň, po odležaní v chladničke, kedy ešte viac zatuhnú.

 

Ingrediencie (na 5 porcií):

2 kg zemiakov
300 g prosciutta (alebo kvalitnej šunky či mäsa)

na zálievku:

300 g bieleho jogurtu (aspoň 3% tuku)
200 ml mlieka
250 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
3 prelisované strúčiky cesnaku
bazalka/petržlenová vňať
1/2 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska.

V mise si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady.

Do zapekacej misy (o veľkosti zhruba 30 x 25 cm) následne vrstvíme zemiaky a nakrájané prosciutto (alebo šunku či tepelne upravené mäso), pričom každú vrstvu zemiakov zalejeme trochou zálievky.

Francúzske zemiaky zakryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 1,5 až 2 hodiny pri 18é stupňoch, dokým nie sú zemiaky zmäknuté. Na záver môžeme misu odokryť a zapiecť vrch zemiakov do zlatista.

1 porcia:

Kcal Sacharidy Vláknina Bielkoviny Tuk
555 61 10 33 15

Fit francúzske zemiaky

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 40 Min
Vianočný kapor s batátmi a coleslaw šalátom
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 15 Min
Quinoová kaša s chia semienkami a jablkom

Pin It on Pinterest