
Gnocchi zo sladkých zemiakov s tvarohovým prelivom a malinami
Nezvyčajné, no fantastické spojenie chutí - vyskúšajte tieto gnocchi zo sladkých zemiakov s tvarohovým prelivom a malinami. Chutia ako batátové šúľance, no sú bez lepku a bez pridaného cukru. Perfektný tip na to, ako využiť uvarené sladké zemiaky :)
Navyše vám jeden stredne veľký sladký zemiak dodá viac ako 400% dennej dávky vitamínu A, 37% dennej dávky vitamínu C a 15% dennej dávky vlákniny a tiež vitamínu B-6. Tiež je bohatý na vlákninu a pomáha tak upraviť trávenie. Na druhej strane obsahuje jeden stredne veľký batát iba niečo cez 100 kcal.
Ovsenú múku získate jednoduchým pomletím ovsených vločiek. (odporúčam tento) Tie obsahujú komplexné sacharidy s postupným uvoľňovaním a majú nízky glykemický index. Obsahujú veľa nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, vďaka ktorej prospievajú tráveniu, pomáhajú bojovať proti vysokému krvnému tlaku a zasýtia na dlhú dobu.
Takéto zdravé gnocchi sú naozaj neodolateľné v spojení s týmto tvarohovým prelivom. Použiť môžete i ľubovoľné rastlinné mlieko (napríklad ovsené či mandľové) a pridaním mandľového masla posunúť celý recept na iný level. Maliny sú skvelou voľbou a vytvoria z vášho taniera hotové umelecké dielo.
Dobrú chuť :)
Ingrediencie
- Na gnocchi:
- 300g sladkých zemiakov (batátov)
- 250g ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek) (odporúčam tieto)
- štipka škorice
- Na krém:
- 300g jemného tvarohu
- 5-6 PL mlieka (ľubovoľného)
- stévie (prípadne iné sladidlo) (odporúčam túto)
- maliny
- mandľové/arašidové maslo (voliteľné) (odporúčam toto)
Postup
- Sladké zemiaky uvaríme na pare, prípadne vo vode do mäkka.
- Po dovarení ich necháme vychladnúť, následne ich ošúpeme a pomocou vidličky ich roztlačíme na pyré.
- V miske si zmiešame batátové pyré s ovsenou múkou a štipkou škorice.
- Na pomúčenej doske si z cesta rukou vyvaľkáme tenké valčeky, ktoré nakrájame na malé časti - gnocchi.
- Vzniknuté gnocchi uvaríme v jemne osolenej vode, pokým nevyplávajú navrch.
- Medzičasom si pripravíme omáčku - rozmiešaním tvarohu, mlieka a stévie.
- Mlieko pridávame, dokým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
- Hotové gnocchi precedíme a prelejeme studenou vodou.
- Následne ich polejeme tvarohovou omáčkou a doplníme o maliny.
- Gnocchi môžeme poliať aj mandľovým či arašidovým maslom.
- Dobrú chuť!
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 345 KCal | |
Sacharidy | 54 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 18 g | |
Tuky | 4 g |