Fit Recepty
Sleduj ma
Grilovaný losos so zeleninovými hranolkami a jogurtovo-cesnakovou omáčkou

Grilovaný losos so zeleninovými hranolkami a jogurtovo-cesnakovou omáčkou

Výborné jedlo plné chutí a vitamínov pre celú rodinu, ktoré si určite obľúbite ako zdravý obed alebo večeru. Tento grilovaný losos so zeleninovými hranolkami a jogurtovo-cesnakovou omáčkou je veľmi jednoduchý na prípravu a potešia aj jeho výživové hodnoty.

Jedlo je bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, pričom má iba 14 g sacharidov na porciu. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselín v losose je jeho obrovskou výhodou. Tieto mastné kyseliny sú totiž nápomocné pre imunitný aj obehový systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe.

Lososa si môžete pripraviť na uhlí na vonkajšom grile, alebo jednoducho doma na grilovacej panvici. V obchodoch si vyberajte najlepšie z voľne žijúcich lososov (wild-caught), pretože lososy odchované na farmách sú menej nutrične hodnotné a častokrát aj prifarbované.

Namiesto klasických hranoliek som v tomto recepte použila chutné a zdravé zeleninové hranolky. Zeleninové hranolky si môžete pripraviť z ľubovoľnej zeleniny. Výborné sú mrkvové hranolky, cuketové hranolky, zelerové hranolky, no takisto cviklové či kalerábové hranolky. Ja som použila mrkvu a cuketu, s ktorými sú vypočítané aj nutričné hodnoty.

No a čerešničkou na torte v tomto recepte je jednoduchá jogurtovo-cesnaková omáčka iba zo 4 surovín, ktorá dodá celému jedlu šmrnc.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel - obsahuje až 165 zdravých receptov na každý deň (kúpite tu).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 300g lososa
  • 1 ČL oleja (avokádového, kokosového..) (odporúčam tento)
  • štipka morskej soli (odporúčam túto)
  • 4 hrste čerstvého špenátu
  • Na zeleninové hranolky:
  • 400g mrkvy
  • 1 cuketa
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/4 ČL morskej soli (odporúčam túto)
  • 2 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • Na omáčku:
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • trocha čerstvej bazalky
  • štipka morskej soli
  • 1-2 strúčiky cesnaku
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Zeleninu si umyjeme a nakrájame na hranolčeky.
  2. V miske zeleninu zmiešame s olivovým olejom, morskou soľou a korením.
  3. Hranolky tiež môžeme posypať sezamovými či ľanovými semiačkami.
  4. Takto ochutené zeleninové hranolky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a dáme piecť pri 205 stupňoch po dobu zhruba 20 minút.
  5. Hranolky by mali byť upečené dohneda.
  6. Lososa opláchneme, prípadne z neho oberieme šupinky a grilujeme ho na troche oleja na panvici zhruba 3-4 minúty z každej strany na strednom plameni.
  7. Ku koncu ho posypeme trochou morskej soli.
  8. V mixéri si spolu zmixujeme ošúpaný cesnak, bazalku, jogurt a soľ.
  9. Čerstvý špenát si umyjeme a podusíme ho na suchej panvici.
  10. Lososa servírujeme teplého na špenáte, polejeme ho jogurtovo-cesnakovou omáčkou a ako prílohu servírujeme zeleninové hranolky.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal440 KCal
Sacharidy14 g
Vláknina9 g
Bielkoviny37 g
Tuky21 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu