Fit Recepty
Sleduj ma
Hovädzie mäso dusené na víne

Hovädzie mäso dusené na víne

Chutný recept na obed s hovädzím mäsom, duseným na červenom víne. Ostal vám po víkende v chladničke zvyšok vína? V tom prípade určite neváhajte a pripravte si toto výborné hovädzie mäso dusené na víne.

Skúšali ste niekedy recepty s vínom? Víno dodá jedlu a najmä mäsu výbornú chuť. Trochu vína neuškodí ani v diéte, recept však nie je vhodný pre malé deti, keďže aj po varení v jedle ostane trochu alkoholu (po pol hodine cca 40 %, po hodine cca 25 %). Toto hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína obsahuje osemkrát toľko bielkovín ako sacharidov, čo z neho robí výborné jedlo pre športovcov či pri diétach a chudnutí.

Mäsko odporúčam doplniť jednou z príloh, napríklad ryžou, kuskusom, pohánkou či celozrnnými cestovinami alebo sladkými zemiakmi. Nutričné hodnoty sa zmenia podľa vami zvolenej prílohy, jedlo však v každom prípade ostane výživné a ľahko stráviteľné.

Fit recepty naozaj neznamenajú len kuracie prsia na prírodno a ryžu. Dopriať si môžete aj hovädzie na víne a stále jesť fit a zdravo. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a presvedčte sa sami, že zdravý životný štýl skutočne nejde na úkor všetkým dobrotám. Jedlo môže byť rovnako chutné a zároveň zdravé ak viete, ako na to :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 750 g hovädzieho mäsa
  • 200 ml červeného vína
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 PL sladká mletá paprika
  • 1 ČL mleté čierne korenie
  • 1 ČL morská soľ
  • voda (podľa potreby)
  • voliteľné prílohy:
  • celozrnné cestoviny
  • quinoa (odporúčam túto)
  • kuskus, bulgur, pohánka, ryža (odporúčam tento)
  • zemiaky/batáty
  • mozzarella
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme na malé kocky nakrájané hovädzie mäso a miešame, kým sa na ňom neuzavrú póry.
  3. Následne mäso okoreníme, pridáme paradajkový pretlak a nakoniec červené víno.
  4. Zmes dobre premiešame, hrniec zakryjeme a mäso dusíme aspoň 45 minút na slabom plameni do mäkka.
  5. Občas ho však skontrolujeme, premiešame a ak treba, prilejeme trocha vody.
  6. Keď je mäso mäkké a začína sa trhať (cca 45-70 minút, záleží od mäsa a veľkosti kúskov), môžeme ho ešte dokoreniť a dosoliť podľa chuti a podávať spolu so zvolenou oblohou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy80 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal478 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina2 g
Bielkoviny58 g
Tuky18 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu