kakaovy kolac s cviklou2

Kakaový koláč s cviklou – bez múky

Jemný, vláčny kakaový koláč s cviklou – bez múky, s minimom pridaného sladidla a tuku. Cviklu, ktorá pridá koláču krásnu červenkastú farbu v ňom vôbec neucítite. Upečený koláč má stredne pevnú konzistenciu a chutí skvelo s tvarohovou polevou a ovocím.

Ingrediencie (na 1 tortu/12ks):

Na koláč:

450-500g červenej repy
4 vajcia
1 veľký (2 malé) banány
6 PL bieleho jogurtu
1/2 hrnčeka kakaa
4-5 PL medu/agáve/javorového sirupu
2 PL kokosového oleja (roztopeného)
1/2 ČL škorice
1/2 ČL perníkového korenia
štipka prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

Na polevu:

150g jemného tvarohu
100g bieleho jogurtu
3 PL medu/agáve/javorového sirupu
jahody/maliny/čučoriedky
orechy/kakaové bôby (voliteľné)

Postup:

Cviklu očistíme a nastrúhame nadrobno. Následne ju dáme do hrnca spolu so zvoleným likvidným sladidlom a varíme na veľkom plameni, dokým cvikla nepustí šťavu a nezačne vrieť. Keď začne vrieť, hrniec prikryjeme a cviklu dusíme ďalších 20-30 minút na slabom plameni. Občas ju skontrolujeme a premiešame, aby sa nepripálila.

Keď je cvikla hotová, dáme ju spolu s ostatnými surovinami na koláč do mixéra a poriadne rozmixujeme. Vznikne nám redšie cesto, ktoré vylejeme do veľkej tortovej, prípadne inej formy na pečenie. Ak použijete polovičné množstvo surovín, môžete koláč upiecť vo forme na chlebík. Koláč po upečení narastie iba minimálne. Koláč pečieme 30-35 minút na 180 stupňoch.

Tvaroh, jogurt a sladidlo si spolu poriadne zmiešame. Keď koláč vychladne, natrieme naňho túto tvarohovú polevu, poukladáme zvolené ovocie a môžeme posypať orechmi a kakaovými bôbmi. Koláč môžete konzumovať ihneď, no najlepšie chutí vychladený aspoň po 5 hodinách v chladničke.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel (kúpite tu).

kakaovy kolac s cviklou2

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 40 Min
Vianočný kapor s batátmi a coleslaw šalátom
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 15 Min
Quinoová kaša s chia semienkami a jablkom

Pin It on Pinterest