karamelovo-cokoladove tycinky

Karamelovo-čokoládové tyčinky

Máte radi sladké tyčinky? Potom vyskúšajte túto zdravšiu alternatívu – jednoduché a výživné karamelovo-čokoládové tyčinky bez múky. Skúste vymeniť komerčné sladkosti s cukrom a stuženým tukom za tieto tyčinky bez rafinovaného cukru, plné kvalitných surovín a zdraviu prospešných tukov. Chutia naozaj fantasticky a v priereze vyzerajú dokonalo!

Ak doma nemáte mandľové maslo, nižšie nájdete veľmi jednoduchý návod ako si ho pripraviť. Prípadne ho môžete nahradiť aj arašidovým či kešu maslom.

Ingrediencie (na 10ks):

na cesto:
1 hrnček ovsených vločiek
1/4 hrnčeka kokosovej múky
4 PL medu/javorového sirupu
4 PL roztopeného kokosového oleja
1 ČL vanilkového extraktu

na karamelovú vrstvu:
60g mandľového masla*
8 datlí
1 ČL vanilkového extraktu

na čokoládovú polevu:
30g tmavej čokolády
1 ČL kokosového oleja

Postup:

*Mandľové maslo si vyrobíte veľmi jednoducho. Potrebujete k tomu iba mandle a veľa trpezlivosti. Mandle mixujeme v sekáčiku potravín 15-20 minút na vysokých otáčkach. Najjednoduchšie to ide s 2 a viac hrnčekmi mandlí. Ak sa rozsekané mandle počas mixovania prilepia na kraje mixéra, treba ich stále pridať k zvyšku hmoty.

Ovsené vločky si rozmixujeme na hladkú múku. V miske ich následne zmiešame s kokosovou múkou, medom, roztopeným kokosovým olejom a vanilkovým extraktom. Vznikne nám husté cesto, ktoré rozotrieme do malej formy vystlanej papierom na pečenie alebo vystriekanej olejom. Ja som použila tortovú formu s priemerom 15 cm. Cesto pečieme 15 minút na 180 stupňoch do zlatista.

Kým sa cesto pečie, pripravíme si karamelovú vrstvu. V mixéri si rozmixujeme mandľové maslo s datlami a lyžičkou vanilkového extraktu dohladka (trvá to zhruba 5 minút). Túto karamelovú hmotu rozotrieme na vychladnuté cesto.

Ako poslednú si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s lyžičkou kokosového oleja. Roztopenú čokoládu vylejeme na vrch koláča a uložíme ho na 30 minút do mrazničky.

Po 30 minútach môžeme koláč nakrájať na tenké tyčinky alebo ešte lepšie, premiestniť ho do chladničky a nechať ho tam stuhnúť počas noci a nakrájať ho až ráno. Tyčinky skladujeme v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.

Kcal Sacharidy Vláknina Bielkoviny Tuk
175 17 3 3 10

karamelovo-cokoladove tycinky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 16
  • Porcie : 16
  • Tepelná úprava : 50 Min
lahodny tvarohovo krupicovy zakusok
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
chia ovseny puding s hurmikaki