lahodna pohanka s mrkvou a porom

Lahodná pohánka s mrkvou a pórom

Lahodná pohánka s mrkvou a pórom ktorá zasýti a zahreje. Toto výborné jedlo vás zasýti aj samostatne, no chutí skvelo tiež ako príloha k mäsu či rybám.

Mrkvu by sme mali konzumovať predovšetkým tepelne upravenú a v kombinácii s  tukmi. Betakarotén sa z mrkvy rýchlejšie uvoľní, ak ju varíme či dusíme. Z takto pripravenej mrkvy získame až 60 percent betakaroténu, kým zo  surovej mrkvy je to len asi 5 percent.  Vhodnejšie je tiež mrkvu postrúhať alebo pokrájať na menšie kúsky. Naruší sa tak povrch buniek a karotén sa rýchlejšie vyplaví z mrkvy von. Keďže sa Betakarotén rozpúšťa len v tukoch, mrkvu varíme alebo dusíme spolu s tukom, v tomto prípade na masle.

Dobrú chuť! :)

Ingrediencie (na 4 porcie):

200g suchej pohánky
300g mrkvy
1 pór
2 PL masla
1/2 ČL morskej soli

Postup:

Pohánku prepláchneme, zalejeme dvojnásobným nnožstvom vody, osolíme a uvaríme ju do mäkka (zhruba 10-15 minút). Ak náhodou nenasiakla všetku vodu počas varenia, precedíme ju.

Medzičasom si pripravíme zeleninu. Mrkvu očistíme a nastrúhame, pór umyjeme a nakrájame na malé kolieska.

Na rozohriatej panvici si speníme maslo a následne do neho pridáme prichystanú zeleninu. Zeleninu podusíme na masle, dokým nezmäkne (zhruba 5-8 minút). Hotovú zeleninu primiešame do uvarenej pohánky.

Jedlo môžeme podávať samostatne, prípadne ako prílohu k mäsu.

1 porcia:

Kcal Sacharidy Vláknina Bielkoviny Tuk
253 36 7 7,5 7,5

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

lahodna pohanka s mrkvou a porom

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 40 Min
Vianočný kapor s batátmi a coleslaw šalátom
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 15 Min
Quinoová kaša s chia semienkami a jablkom

Pin It on Pinterest