
Mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom
V poslednej dobe som si veľmi obľúbila kombináciu baklažánu s mletým mäsom - či už ako omáčku na lasagne alebo v iných jedlách. Vyskúšajte túto dvojku v spojení s feta syrom, servírovanú buď s ryžou, cestovinami, quinoou či akoukoľvek inou prílohou. Predstavuje výživný obed alebo večeru, bohatú na bielkoviny.
Verím, že si toto mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom obľúbite aj v prípade, že ste doposiaľ baklažánu neprišli na chuť. Verte mi, ani ja som sa ho niekedy nechcela ani dotknúť, no zistila som, že ak sa správne dochutí a pripraví, dajú sa z neho vyčarovať ozaj veľmi chutné a zdravé jedlá. Baklažán je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangán a meď. Pred varením ho nešúpte, iba poriadne umyte, najcennejšie látky sa totiž ukrývajú práve v jeho šupke.
Mimochodom, vedeli ste, že baklažán sa radí botanicky k ovociu? Tiež sa neodporúča konzumovať ho surový, iba tepelne upravený, pretože obsahuje jedovatý solanín. Ten sa však pri tepelnej úprave úplne rozloží, nie je sa čoho báť.
Ak hľadáte chutný a zdravý recept s baklažánom, vyskúšajte toto mleté mäso s baklažánom v paradajkovej omáčke s feta syrom, recept vás určite nesklame.
Ingrediencie
- 250 g mletého hovädzieho mäsa (s nízkym podielom tuku)
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 väčší baklažán
- 200 g paradajkového pretlaku
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- bazalka
- 150 ml vody
- 40 g feta syru
Postup
- V hrnci si roztopíme kokosový olej, na ktorom zľahka orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Do hrnca pridáme mleté hovädzie mäso, paradajkový pretlak, korenie, morskú soľ, 150 ml vody a zmes poriadne zamiešame.
- Mäso dusíme prikryté po dobu 20 minút.
- Následne do mäsa pridáme na malé kúsky nakrájaný baklažán a premiešame.
- Takto mäso s baklažánom dusíme 10 minút.
- Nakoniec pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, v prípade potreby ešte trocha vody, bazalku a odkryté jedlo varíme ešte 5 minút.
- Hotovú mäsovú zmes podávame najlepšie s ryžou alebo cestovinami, posypané nadrobeným feta syrom.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 372 KCal | |
Sacharidy | 16 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 33 g | |
Tuky | 17 g |