najlepsia fit svieckova

Najlepšia fit sviečková

Toto je pre mňa tá najobľúbenejšia sviečková, tentokrát vo fit podobe. Na 1 porciu obsahuje iba približne 22 g sacharidov (bez použitia medu). Namiesto klasického knedlíka ju podávam s karfiólom, no v prípade že si ju chcete vychutnať s knedlíkom, odporúčam pripraviť si tento celozrnný (recept tu).

Omáčka je aj vďaka pridanému spenenému medu sladkastá, čo mne osobne veľmi vyhovuje a túto verziu sviečkovej mám najradšej, avšak ak preferujete menej sladkú sviečkovú, môžete med v recepte vynechať.

Dúfam, že si túto sviečkovú obľúbite tiež, určite mi dajte vedieť ak ju vyskúšate :)

Ingrediencie (na 4 porcie):

1 kg hovädzej sviečkovice (v prípade záujmu môžete použiť kuracie stehná)
500 g mrkvy
200 g zeleru
3 petržleny
1 cibuľa
1 PL olivového oleja
1 ČL morskej soli
1 ČL mletej sladkej papriky
štipka mletého čierneho korenia
1 ČL horčice
šťava z 1/2 citróna
200 ml sójovej smotany (prípadne klasickej smotany na varenie alebo mlieka)
1 PL hladkej špaldovej múky
3 PL medu (voliteľné)
2 väčšie karfióly
šalát
Postup:

Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, potom na nej opražíme z každej strany sviečkovú (vcelku). Počkáme, kým mäso uzavrie póry a potom ho vyberieme (približne 5 minút).

K cibuli dáme následne dusiť nastrúhanú zeleninu.

Mäso potrieme korením (soľ, paprika, mleté čierne korenie) a dáme ho dusiť späť k zelenine, pričom ho podlievame vodou. Mäso so zeleninou dusíme približne 60 minút na miernom plameni do mäkka.

 

Následne mäso vyberieme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s hladkou špaldovou múkou. Do omáčky pridáme horčicu a citrónovú šťavu.

Voliteľný krok: V malom hrnci si pripravíme z medu karamel. Do hrnca dáme 3 lyžice medu, ktorý podlejeme 2 lyžicami vody a za stáleho miešania ho varíme na miernom plameni do spenenia. Takto pripravený karamel primiešame do omáčky – získa tým ešte lahodnejšiu chuť.

Omáčku ochutnáme a v prípade potreby ju dosolíme.

Karfióly rozoberieme na ružičky a uvaríme na pare. Po dovarení ich podávame ako prílohu k nakrájanej sviečkovej a k omáčke. Jedlo môžeme doplniť aj o šalát.

1 porcia:

Kcal Sacharidy Vláknina Bielkoviny Tuk
590 22 12 57 26

najlepsia fit svieckova

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 40 Min
Vianočný kapor s batátmi a coleslaw šalátom
  • Množstvo : 2
  • Porcie : 2
  • Tepelná úprava : 15 Min
Quinoová kaša s chia semienkami a jablkom

Pin It on Pinterest