Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Najlepšia fit sviečková

Najlepšia fit sviečková

Toto je pre mňa tá najobľúbenejšia sviečková, tentokrát vo fit podobe. Na jednu porciu obsahuje iba približne 22 g sacharidov (bez použitia medu). Namiesto klasického knedlíka ju podávam s karfiólom, no v prípade že si ju chcete vychutnať s knedlíkom, odporúčam pripraviť si tento celozrnný Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky . Táto fit sviečková je bohatá na bielkoviny a zároveň má málo kalórií. S použitím sójovej smotany je navyše bez mlieka, takže sa jej nemusia báť ani tí z vás s laktózovou intoleranciou.

Omáčka je aj vďaka pridanému spenenému medu sladkastá, čo mne osobne veľmi vyhovuje a túto verziu sviečkovej mám najradšej, avšak ak preferujete menej sladkú sviečkovú, môžete med v recepte vynechať. Výborná bude tak či tak. Veď je to predsa sviečková :)

Karfiol je skvelá náhrada za knedlík pre tých, čo chcú znížiť obsah sacharidov v jedle. Asi ste si už všimli, že v mnohých mojich receptoch nahrádzam prílohy a hlavne zemiaky práve karfiolom. Ten podporuje trávenie a okrem vitamínov, minerálov a antioxidantov je tiež skvelým pomocníkom pri prevencii rakoviny hrubého čreva.

Doprajte si sviečkovú v tejto zdravšej, ľahšej podobe. Dúfam, že si túto sviečkovú obľúbite tiež, určite mi dajte vedieť ak ju vyskúšate.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (v prípade záujmu môžete použiť kuracie stehná)
  • 500 g mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 3 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja odporúčam tento
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 ČL horčice
  • šťava z 1/2 citróna
  • 200 ml sójovej smotany (prípadne klasickej smotany na varenie alebo mlieka)
  • 1 PL hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
  • 3 PL medu (voliteľné) (odporúčam tento)
  • 2 väčšie karfióly
  • šalát

Postup

  1. Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na strúhadle.
  2. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, potom na nej opražíme z každej strany sviečkovú (vcelku).
  3. Počkáme, kým mäso uzavrie póry a potom ho vyberieme (približne 5 minút).
  4. K cibuli dáme následne dusiť nastrúhanú zeleninu.
  5. Mäso potrieme korením (soľ, paprika, mleté čierne korenie) a dáme ho dusiť späť k zelenine, pričom ho podlievame vodou.
  6. Mäso so zeleninou dusíme približne 60 minút na miernom plameni do mäkka.
  7. Následne mäso vyberieme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s hladkou špaldovou múkou.
  8. Do omáčky pridáme horčicu a citrónovú šťavu.
  9. Voliteľný krok: V malom hrnci si pripravíme z medu karamel. Do hrnca dáme 3 lyžice medu, ktorý podlejeme 2 lyžicami vody a za stáleho miešania ho varíme na miernom plameni do spenenia. Takto pripravený karamel primiešame do omáčky - získa tým ešte lahodnejšiu chuť.
  10. Omáčku ochutnáme a v prípade potreby ju dosolíme.
  11. Karfióly rozoberieme na ružičky a uvaríme na pare.
  12. Po dovarení ich podávame ako prílohu k nakrájanej sviečkovej a k omáčke. Jedlo môžeme doplniť aj o šalát.
Čas prípravy80 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal590 KCal
Sacharidy22 g
Vláknina12 g
Bielkoviny57 g
Tuky26 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu