Fit Recepty
Sleduj ma
Pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré

Pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré

Ak vás už omrzeli prílohy ako ryža a brokolica, vyskúšajte túto chutnú obmenu - ryžovo-brokolicovo-avokádové pyré. Spolu s pečeným morčacím stehnom tvoria zdravý a nutrične vyvážený obed plný vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Ak teda ešte neviete, čo zdravé a fit by ste si dnes navarili, nemusíte hľadať ďalej.

Morčacie mäso je jedno z najobľúbenejších vo fitness svete. Obsahuje málo tuku, je ľahko stráviteľné a plné minerálov ako zinok, vápnik, železo a tiež vitamínu B12. Toto pečené morčacie stehno je plné chutí, a ak ste morčacie mäso ešte neskúšali, určite si ho zamilujete.

Okoreňte si ho podľa svojich predstáv, môžete použiť cesnakové korenie, kurkumu, drvenú rascu či pikantnú papriku a dodať jedlu trochu pikantnosti. Netreba zabúdať, že práve koreniny v sebe obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu bojovať s rôznymi chorobami, posilňujú imunitu, trávenie a celý rad ďalších funkcií. V krajinách tretieho sveta je korenie stále využívané ako liečivo či prevencia proti rôznym chorobám, práve preto tam vždy nájdete poriadne dochutené a na korenie bohaté jedlá.

Kombinácia ryže s brokolicovo-avokádovým pyré je perfektná a verím, že vám zachutí. Skvele sa hodí aj k pikantnejším jedlám, keďže neutrálna chuť avokáda a ryže ich krásne doplní. Vyskúšajte toto pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré, určite nebudete ľutovať.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 1 morčacie stehno (cca 800g)
  • 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • korenie podľa chuti (cesnakové, paprika, mleté čierne, drvená rasca..)
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 80g ryže (basmati, hnedá, divoká, jasmínová..) (odporúčam túto)
  • 1/2 avokáda
  • 200g brokolice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 cibule
  • 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • kúsok čerstvej bazalky
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Morčacie stehno umyjeme a dáme na pekáč.
  2. V malej miske si zmiešame olivový olej s korením a soľou.
  3. Marinádou potrieme stehno pod kožou aj na koži.
  4. Stehno podlejeme 1/2 hrnčekom vody.
  5. Nakoniec stehno zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu na 200 stupňoch.
  6. Po hodine ho obrátime na druhú stranu, opatrne polejeme výpekom a pečieme ešte 40-60 minút na 180 stupňoch. Dĺžku pečenia prispôsobte veľkosti stehna, najlepšie by bolo ak by ste si vedeli odmerať teplotu mäsa teplomerom. Mäso by malo byť mäkké a malo by sa odlepovať od kosti.
  7. Zatiaľ čo sa mäso pečie, pripravíme si pyré.
  8. Ryžu uvaríme vo vode so soľou, nadrobno nakrájanou cibuľou a korením (bez čerstvej bazalky).
  9. V druhom malom hrnci privedieme vodu k varu a následne v nej uvaríme brokolicu (zhruba 8 minút).
  10. Brokolicu precedíme a rozmixujeme v mixéri spolu s 1/2 avokáda, 2 strúčikmi cesnaku a čerstvou bazalkou.
  11. Nakoniec do pyré primiešame uvarenú ryžu.
  12. Upečené stehno podávame teplé poliate výpekom spolu s pripraveným ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy135 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal448 KCal
Sacharidy12 g
Vláknina5 g
Bielkoviny39 g
Tuky25 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu