Fit Recepty
Sleduj ma
Pečený losos s tzatziki a pšenom

Pečený losos s tzatziki a pšenom

Tento pečený losos chutí v kombinácii s pšenom a tzatziki omáčkou perfektne. Každému milovníkovi rýb sa teraz budú zbiehať slinky.

Losos je sám o sebe jemná, na jazyku sa rozplývajúca ryba s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny sú nápomocné pre imunitný aj obehový systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe. Možno aj preto sa človek cíti po tomto jedle tak blažene :)

Recept na domáce tzatziki sa vám určite zíjde aj pri iných jedlách. Tzatziki je omáčka rovnako jednoduchá na prípravu a pripomenie vám tú fantastickú dovolenku v Grécku.

Vyskúšajte pripraviť si tohto lososa s pšenom ako zdravý obed či večeru pre celú rodinku. Bielkovinami nabitý obed zaručí nasýtenie na dlhé hodiny bez pocitu ťažkosti na žalúdku. Ak chcete, môžete k hotovému jedlu podávať aj šalát. Dobrú chuť!

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 800 g filety z lososa
  • 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
  • na pšeno:
  • 1,5 hrnčeka pšena (odporúčam toto)
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • morská soľ (podľa potreby)
  • na tzatziki omáčku:
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g gréckeho bieleho jogurtu
  • 1 ČL octu
  • morská soľ (podľa chuti)
  • štipka mletého čierneho korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme tzatziki.
  2. Uhorku umyjeme a spolu so šupkou ju najemno nastrúhame.
  3. Nastrúhanú uhorku premiestnime do sitka, osolíme a po 5 minútach ju precedíme tak, aby sme sa zbavili čo najviac vody.
  4. Následne zmiešame precedenú uhorku s gréckym jogurtom, prelisovanými strúčikmi cesnaku, octom a na záver omáčku ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  5. Hotovú omáčku zatiaľ odložíme do chladničky.
  6. Do zapekacej misy poukladáme umyté filety z lososa, ktoré potrieme marinádou pripravenou zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, sójovej omáčky, horčice, soli a prelisovaných strúčikov cesnaku.
  7. Takto pripraveného lososa pečieme 15-20 minút pri 200 stupňoch.
  8. Pšeno prepláchneme a pridáme ho do vriaceho zeleninového vývaru.
  9. Pšeno dusíme na miernom plameni zhruba 15 minút, kým nepohltí všetku vodu.
  10. V prípade potreby ho ešte ku koncu dosolíme.
  11. Nakoniec lososa servírujeme spolu s uvareným pšenom, tzatziki omáčkou a napríklad aj šalátom.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal640 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina7 g
Bielkoviny66 g
Tuky14 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu