Fit Recepty
Sleduj ma
Rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom

Rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom

Dokonale prepojené chute v tomto bezmäsitom jedle vás opäť raz presvedčia, že zelenina sa dá pripraviť aj hravo a chutne. Vyskúšajte toto chutné rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom. Zachutí nie len vegetariánom, ale i priaznivcom zdravej stravy, športovcom či pri diéte, keďže obsahuje pomerne málo tuku, kalórií a zároveň je bohaté na vlákninu a mikronutrienty.

V prípade, že by ste si jedlo chceli pripraviť vo vegan verzii, stačí ak vynecháte parmezán. Na druhej strane si v prípade záujmu do jedla môžete pridať aj ugrilovaného lososa alebo tuniaka a navýšiť tak v jedle obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselín.

Cvikla je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov, má vysoký obsah kyseliny listovej, je pre naše telo aj zdravie úžasným pomocníkom a nakopne i náš imunitný systém a trávenie. Je tiež skvelým zdrojov dusičnanov a zlepšuje svalovú regeneráciu, čo ocenia najmä športovci.

Už jedna porcia tohto jedla obsahuje vysoké množstvo vlákniny a aj napriek tomu, že sa v nej nenachádza žiadne mäso, vás dobre zasýti. Vychutnajte si toto zdravé jedlo na obed alebo večeru, som si istá, že si pochutíte.

1 hrnček predstavuje 250 ml.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka pšena (alebo bulguru) (odporúčam toto)
  • 3 hrnčeky vody
  • 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1 PL sušeného rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 800 g mrkvy
  • 700 g červenej repy
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 veľká cibuľa
  • 50 g parmezánu
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1-2 ČL mletej červenej papriky
  • horčičné semienka (voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Mrkvu a červenú repu očistíme a nakrájame na malé kúsky.
  2. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme koreniny, nakrájanú zeleninu, prípadne aj horčičné semienka a popražíme ich spolu približne 3 minúty.
  4. Zeleninu podlejeme s približne 150 ml vody, prikryjeme a necháme dusiť zhruba 35 minút, pričom ju občas premiešame.
  5. Pšeno premyjeme pod teplou vodou.
  6. V menšom hrnci si na miernom plameni uvaríme vo vode pšeno (prípadne bulgur) spolu so soľou, rozmarínom a prelisovanými strúčikmi cesnaku do mäkka (varíme ho 15-20 minút).
  7. Zelenina by mala byť mäkká približne po 35 minútach dusenia.
  8. Vtedy ju môžeme odstaviť z tepla a servírovať spolu s uvareným pšenom, posypané strúhaným parmezánom.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal540 KCal
Sacharidy77 g
Vláknina18 g
Bielkoviny19 g
Tuky11 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu