Zdravý sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom sa po prvom súste stal jedným z mojich najobľúbenejších receptov na rýchle a zdravé večere. Môžete ho dokonca podávať aj ako ľahký obed, už jeden batát je totiž dosť veľký a s avokádovou omáčkou tak nutrične hodnotný, že vás dostatočne zasýtia.
Jeden stredne veľký sladký zemiak dodá nášmu telu viac ako 400% dennej dávky vitamínu A, 37% dennej dávky vitamínu C a 15% dennej dávky vlákniny a tiež vitamínu B-6. Tiež je bohatý na vlákninu a pomáha tak upraviť trávenie. Na druhej strane obsahuje iba niečo cez 100 kcal. Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a jeho konzumácia sa odporúča každému, no najmä tínedžerom, anemikom, diabetikom a budúcim mamičkám (kedy sú nároky na príjem železa vyššie). Obsahuje tiež množstvo vitamínu B6, E, C, vlákniny, o 60 % viac draslíka ako banány, železo, horčík a fosfor. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám.
Kombináciou týchto dvoch skvelých surovín sa rozhodne nemôže nič pokaziť, práve naopak - je úžasne chutná a vaše telo vám poďakuje. Sladké zemiaky môžete zapiecť aj po kolieskach a na záver každé dozdobiť avokádovou omáčkou - takéto chutné jednohubky môžete podávať aj ako zdravé občerstvenie pre návštevy. Odporúčam ich však v každom prípade upiecť viac, aby vám niečo ostalo aj na neskôr.