Fit Recepty
Sleduj ma
Sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom

Sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom

Zdravý sladký zemiak s avokádovo-bazalkovým prelivom sa po prvom súste stal jedným z mojich najobľúbenejších receptov na rýchle a zdravé večere. Môžete ho dokonca podávať aj ako ľahký obed, už jeden batát je totiž dosť veľký a s avokádovou omáčkou tak nutrične hodnotný, že vás dostatočne zasýtia.

Jeden stredne veľký sladký zemiak dodá nášmu telu viac ako 400% dennej dávky vitamínu A, 37% dennej dávky vitamínu C a 15% dennej dávky vlákniny a tiež vitamínu B-6. Tiež je bohatý na vlákninu a pomáha tak upraviť trávenie. Na druhej strane obsahuje iba niečo cez 100 kcal. Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a jeho konzumácia sa odporúča každému, no najmä tínedžerom, anemikom, diabetikom a budúcim mamičkám (kedy sú nároky na príjem železa vyššie). Obsahuje tiež množstvo vitamínu B6, E, C, vlákniny, o 60 % viac draslíka ako banány, železo, horčík a fosfor. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám.

Kombináciou týchto dvoch skvelých surovín sa rozhodne nemôže nič pokaziť, práve naopak - je úžasne chutná a vaše telo vám poďakuje. Sladké zemiaky môžete zapiecť aj po kolieskach a na záver každé dozdobiť avokádovou omáčkou - takéto chutné jednohubky môžete podávať aj ako zdravé občerstvenie pre návštevy. Odporúčam ich však v každom prípade upiecť viac, aby vám niečo ostalo aj na neskôr.

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky
  • 1 avokádo
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 2 PL cottage cheese
  • 2 PL vody
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Sladké zemiaky umyjeme, položíme na plech, urobíme do nich zopár pozdĺžnych dierok a upečieme ich pri 200 stupňoch domäkka.
  2. Zemiaky veľké ako päsť stačí piecť 30 minút, väčšie aj 45 minút.
  3. Medzičasom si pripravíme avokádový preliv.
  4. Avokádo očistíme a spolu s ostatnými zvyšnými surovinami ho rozmixujeme na jemnú omáčku.
  5. Omáčku dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením.
  6. Hotové zemiaky necháme chvíľu vychladnúť, následne ich môžeme ošúpať a poliať avokádovo-bazalkovým prelivom.
  7. V prípade záujmu môžeme zemiaky posypať trochou strúhaného parmezánu.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal280 KCal
Sacharidy29 g
Vláknina10 g
Bielkoviny5 g
Tuky14 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu