Fit Recepty
Sleduj ma
Špenátový dip s pohánkovými krekrami

Špenátový dip s pohánkovými krekrami

Máte radi špenát? V tom prípade si na tomto zelenom špenátovom dipe určite pochutíte. Špenátový dip sa skvelo dopĺňa s výbornými pohánkovými krekrami, ktoré sú pripravené z pohánkovej a mandľovej múky. Tento dip si môžete pokojne pripraviť na raňajky, večeru či ako zaujímavé pohostenie pre hostí.

Tento zdravý dip zo špenátu je nielen chutný, ale zároveň aj sýty a výživný. Už 1 porcia špenátového dipu s krekrami je veľmi bohatá na vitamíny A, C, E, B-6, B-2 a minerály ako vápnik, meď, železo, mangán, horčík, fosfor a zinok. Určite sa ho oplatí vyskúšať, minimálne kvôli týmto benefitom a jeho skvelej chuti.

Recept na low carb pohánkové krekry však určite využijete aj pri iných príležitostiach. Hodia sa aj ako výživný snack na každodenné chrumkanie, na túry alebo si ich môžete potrieť obľúbenou pomazánkou a dopriať si ich na raňajky. Najradšej do nich pridávam aj rozmarín, ktorý ich krásne prevonia a získajú vďaka nemu prenikavú chuť. Celý recept je veľmi jednoduchý na prípravu a jeho výsledok poteší snáď všetkých milovníkov zdravého stravovania. Jedlo je sýte a bohaté na vlákninu, bielkoviny aj zdravé tuky, zatiaľ čo si udržiava pomerne nízky obsah sacharidov.

Ak hľadáte zaujímavý recept na ozvláštnenie svojich večerí, tento zdravý špenátový dip môže byť práve jedným z nich.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • Na krekry:
  • 1 hrnček mandlí (alebo mandľovej múky) (odporúčam túto)
  • 3/4 hrnčeka pohánkovej múky (odporúčam túto)
  • 1 vajce
  • 2-3 PL vody
  • 1/2 ČL morskej soli
  • štipka cesnakového korenia
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka mletej papriky
  • rozmarín (voliteľné)
  • Na dip:
  • 300g mrazeného špenátu
  • 4 PL gréckeho jogurtu
  • 1/2 avokáda
  • 30g hrášku
  • 30g syra feta (prípadne iného)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 1 ČL cibuľového korenia
  • 1 ČL cesnakového korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Mandle si rozmixujeme alebo pomelieme na múku.
  2. V miske rozmiešame mandľovú múku so zvyšnými surovinami na krekry.
  3. Vzniknuté cesto vložíme medzi 2 vrstvy papiera na pečenie a na tenko ho rozvaľkáme.
  4. Čím tenšie cesto vyvaľkáme, tým budú krekry chrumkavejšie (odporúčam vyvaľkať na 2-3mm).
  5. Rozvaľkané cesto narežeme na štvorce či trojuholníky pomocou ostrého noža.
  6. Cesto neoddeľujeme, dáme ho piecť narezané v celku na 15 minút na 180 stupňov.
  7. Následne ho vyberieme, necháme vychladnúť a nakoniec krekry oddelíme od seba.
  8. Špenát dáme do hlbšej panvice či hrnca a rozmrazíme ho na strednom plameni.
  9. Počkáme, kým sa z neho odparí voda a potom ho odstavíme z tepla.
  10. Pridáme do neho roztlačené avokádo, jogurt a postupne aj ostatné ingrediencie a poriadne zamiešame.
  11. Dip môžeme dochutiť podľa vlastných preferencií.
  12. Podávame s upečenými krekrami.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty /
KCal234 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina3 g
Bielkoviny10 g
Tuky14 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu