
Taliansky guláš
Áno, čítate správne. Aj Taliani majú svoj guláš, na ktorom si teraz môžete pochutiť aj vy. Tento recept na taliansky guláš je jednoduchý, zdravý a pre milovníkov mäsa ako stvorený.
Taliansky guláš z hovädzieho mäsa je nutrične hodnotný, plný bielkovín, vitamínu E a B12, zinku, železa, selénu a obsahuje všetky potrebné aminokyseliny. Vďaka hovädziemu mäsu si prirodzene budujete svalovú hmotu, takže hor sa do cvičenia. Navyše je hovädzie mäso oproti takej bravčovine lepšie stráviteľné a plné zdraviu prospešných živín, čo určite váš organizmus ocení. Je teda dobré zaradiť červené mäso z času na čas do svojho jedálnička, napríklad aj v podobe tohto chutného jedla. Paradajkový pretlak dodá jedlu šťavnatosť aj jemne sladkastú chuť a správna kombinácia korenín doplní výraznú chuť mäsa, ktoré sa vám bude rozplývať na jazyku.
Recept na taliansky guláš si pokojne doprajte ako sýty a výživný obed či večeru. Je to chutné, zdravé jedlo z hovädzieho mäsa s vysokým obsahom bielkovín (obsahuje až 49 g bielkovín a iba 3 g sacharidov na porciu), navyše veľmi jednoduché na prípravu. Skvelo sa hodí k zelenine, cícerovým haluškám, celozrnným cestovinám či ryži. Na dotvorenie pravej talianskej atmosféry si guláš posypte strúhaným syrom. Buon appetito!
Ingrediencie
- 400g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/3 ČL rasce
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 PL paradajkového pretlaku
- 700ml vody
- strúhaný syr na posýpku (voliteľné)
Postup
- Na lyžici oleja si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista a následne pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Zamiešame, pridáme koreniny a soľ, podlejeme so 700ml vody a za občasného miešania dusíme zhruba 40 minút na miernom plameni.
- Potom do mäsa zamiešame 3 až 4 lyžice paradajkového pretlaku, roztlačený cesnak a ak treba, podlejeme ešte trochou vody.
- Mäso necháme dusiť ešte zhruba 10 minút.
- Guláš môžeme servírovať posypaný strúhaným syrom a ako prílohu môžeme zvoliť cícerové halušky, zeleninu, či celozrnné cestoviny.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 350 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 49 g | |
Tuky | 15 g |