domace zele cukriky

Zdravé domáce želé cukríky

Ak ste fanúšikom želatínových cukríkov aspoň tak ako ja, ale snažíte sa tejto dobrôtke kvôli cukru a farbivám vyhýbať, tento recept vás určite poteší. Je to skvelý a hlavne veľmi jednoduchý recept na zdravé domáce želé cukríky, ktoré môžete bez výčitiek podávať ako dezert aj svojim malým deťom. Recept obsahuje číru želatínu, ktorá je skvelá na kosti – určite nepoužívajte cukrársku želatínu, ktorá obsahuje ako hlavnú zložku cukor!

Ingrediencie na zdravé domáce želé cukríky:

4 hrnčeky ovocia (čerešne, jahody, čučoriedky, melón, pomaranč..)
6 PL želatíny v prášku (100%)
1/2 hrnčeka citrónovej šťavy
sladidlo (ak chcete dosiahnuť ešte sladšiu chuť)

Ďalej budete potrebovať buď formičky do ktorých robíte ľad (najlepšie silikónové), alebo hocakú nádobu, v ktorej vám hmota zhustne a následne ju viete pokrájať na malé kúsky.

 

Postup

Zvolené ovocie poriadne rozmixujte v mixéri. Preceďte rozmixované ovocie cez sitko, aby ste sa zbavili väčších častí a dužiny. Mali by vám ostať zhruba 2 hrnčeky šťavy.

Polovicu šťavy vylejte do hrnca. Druhú polovicu šťavy nechajte v miske, posypte ju želatínou v prášku a nechajte pár minút postáť.

Šťavu v hrnci začneme ohrievať na miernom plameni a po chvíli k nej primiešame šťavu zmiešanú so želatínou. Poriadne premiešame, aby neostali žiadne hrudky. Pridáme šťavu z citróna a opäť premiešame. V tomto momente šťavu ochutnáme, a ak je na náš vkus málo sladká, pridáme sladidlo podľa chuti. Znova dobre premiešame a odstavíme šťavu z tepla. Po celú dobu dbajte na to, aby šťava neprevrela, musí sa iba ohriať.

Šťavu vylejeme do formičiek alebo do veľkej formy a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín. Želé vo forme narežeme na malé kúsky a želé z formičiek vyklopíme. Ak nejde želé z formičiek von, dajte ich na 30 minút až hodinu do mrazničky a vyklopte ich potom.

Pozor! Niektoré druhy ovocia obsahujú enzýmy, ktoré bránia šťave stuhnúť. Preto neodporúčam použiť ananás, kiwi, mango a papáju.

domace zele cukriky

Be Social

Podobné recepty

  • Množstvo : 9
  • Porcie : 9
  • Tepelná úprava : 30 Min
Tvarohovo-gaštanový koláč s banánom a čokoládou
  • Množstvo : 1
  • Porcie : 1
Mango smoothie bowl s makom

Pin It on Pinterest