Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravé domáce želé cukríky

Zdravé domáce želé cukríky

Existujú dve skupiny ľudí - tí, ktorí dajú prednosť čokoláde a tí, ktorí zase obľubujú želé cukríky. Ak ste fanúšikom želatínových cukríkov aspoň tak ako ja, ale snažíte sa tejto dobrôtke kvôli cukru a farbivám vyhýbať, tento recept vás určite poteší. Je to skvelý a hlavne veľmi jednoduchý recept na zdravé domáce želé cukríky, ktoré môžete bez výčitiek podávať ako dezert aj svojim malým deťom.

Tieto domáce želé cukríky sú nízkokalorické, plné vitamínov, farieb a hravých tvarov. Vďaka použitej 100% želatíne sú navyše aj bohatšie na bielkoviny. Oproti komerčným želatínovým cukríkom tak do seba nedostanete len prázdne kalórie. V obchodoch už dokonca dostať rôzne hravé formičky na tieto želé cukríky, vybrať si môžete z mackov, srdiečok až po rôzne žížalky. Do receptu osobne nepridávam žiadne sladidlo, pretože sú pre mňa cukríky vďaka použitému ovociu dostatočne sladké, avšak ak si chcete gumené cukríky osladiť, pokojne použite med alebo stéviu.

Recept obsahuje 100% číru želatínu, ktorá je bohatá na kolagén a je tak skvelá na kosti, pleť aj nechty. Určite nepoužívajte cukrárske želé, ktoré obsahuje ako hlavnú zložku cukor.

Vyskúšajte tento recept na chutné domáce želé cukríky, verím, že si ich zamilujú ako deti, tak aj dospelí. Najradšej ich mám v čerešňovej, pomarančovej a jahodovej verzii.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel - obsahuje až 165 zdravých receptov na každý deň (kúpite tu).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 4 HR ovocia (čerešne, jahody, čučoriedky, pomaranč..)
  • 6 PL želatíny v prášku (100%)
  • 1/2 HR citrónovej šťavy
  • sladidlo (voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Zvolené ovocie poriadne rozmixujeme v mixéri (prípadne odšťavíme).
  2. Rozmixované ovocie precedíme cez sitko.
  3. Mali by nám ostať zhruba 2 hrnčeky šťavy.
  4. Polovicu šťavy vylejeme do hrnca.
  5. Druhú polovicu šťavy necháme v miske, posypeme ju želatínou a necháme pár minút postáť.
  6. Šťavu v hrnci začneme ohrievať na miernom plameni a po chvíli k nej primiešame šťavu zmiešanú so želatínou.
  7. Poriadne premiešame, aby neostali žiadne hrudky.
  8. Pridáme šťavu z citróna a opäť premiešame.
  9. Šťavu ochutnáme, a ak je na náš vkus málo sladká, pridáme sladidlo podľa chuti.
  10. Znova dobre premiešame a odstavíme z tepla. Po celú dobu dbáme na to, aby šťava neprevrela.
  11. Šťavu vylejeme do formičiek alebo do veľkej formy a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín.
  12. Želé vo forme narežeme na malé kúsky a želé z formičiek vyklopíme.
  13. Ak nejde želé z formičiek von, dáme ho na 30 minút až hodinu do mrazničky a vyklopíme ich potom.
  14. Pozor! Niektoré druhy ovocia obsahujú enzýmy, ktoré bránia šťave stuhnúť. Preto neodporúčam použiť ananás, kiwi, mango a papáju.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy15 minút
Výdatnosť40 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal10 KCal
Sacharidy1 g
Vláknina1 g
Bielkoviny1 g
Tuky0 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu