Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Zdravý tekvicový prívarok

Zdravý tekvicový prívarok

Prichádzam s ďalším tipom na chutné a jednoduché jedlo z tekvice. Tento zdravý tekvicový prívarok si zaslúžil čestné miesto medzi mojimi obľúbenými receptami, a to najmä v období jesene. Je extrémne jednoduchý na prípravu a chutí vynikajúco. Vďaka tekvici má príjemne sladkastú chuť a je plný vitamínu A, C a draslíka.

Prívarok je nízkokalorický a pomerne nízkotučný, takže sa vám za neho poďakuje aj vaša štíhla figúra. Je ideálny ako fit obed alebo večera. Použiť môžete v recepte akúkoľvek tekvicu, no najideálnejšie sú odrody hokkaido a maslová. Nie je nutné ho ani rozmixovať, pretože tekvica sa rozvarí v krátkom čase celkom do mäkka. Tekvicový prívarok môžeme podávať posypaný syrom a zelenou cibuľkou, spolu s celozrnným pečivom, zemiakmi, prípadne pečenými fašírkami alebo rybacími guľôčkami.

Je to jednoducho ďalší skvelý spôsob, ako využiť tekvicu v chutnej podobe, preto určite neváhajte a ak máte radi prívarky, určite ho vyskúšajte.

Ingrediencie

  • 1 kg očistenej a nastrúhanej hokkaido alebo maslovej tekvice
  • 200 ml smotany na varenie (klasickej alebo sójovej)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL olivového oleja/ghee odporúčam tento
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • zelená cibuľka

Postup

  1. V hrnci si na rozpálenom oleji alebo ghee masle opražíme najemno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme očistenú a nastrúhanú tekvicu, podlejeme s 50 ml vody, osolíme, okoreníme a za občasného miešania varíme približne 15 minút. Následne by mala byť tekvica uvarená domäkka.
  3. Nakoniec do prívarku primiešame smotanu a necháme ho prevrieť.
  4. Prívarok odstavíme z tepla a môžeme ho ihneď podávať.
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal204 KCal
Sacharidy25 g
Vláknina8 g
Bielkoviny5 g
Tuky8 g

Odporúčam

Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu