Fit Recepty
Sleduj ma
Kuracie stehná na pohánkovo-mrkvovo-pórovom šaláte

Kuracie stehná na pohánkovo-mrkvovo-pórovom šaláte

Jemné kuracie stehná varené vo vode, servírované na chutnom pohánkovo-mrkvovo-pórovom šaláte. Zdravé, nízkokalorické jedlo plné bielkovín vhodné ako výživný obed či večera. Kuracie stehná na pohánkovom šaláte vás dobre zasýtia a zároveň vám dodajú poriadnú dávku vitamínov a minerálov. Pripravte tento chutný a nutrične hodnotný obed pokojne aj pre celú rodinu.

Pohánka je všestranná a prirodzene bezlepková, vhodná teda aj pre celiatikov, obsahuje komplexné bielkoviny a sacharidy, vlákninu a bohato sú v nej zastúpené aj minerálne látky a celý rad vitamínov. Preslávená je aj vďaka vysokému obsahu rutínu, ktorý pomáha zvyšovať pružnosť ciev pri žilových ochoreniach. Pór je bohatý na karotény a vitamíny C a E. Obsahuje selén, má množstvo vlákniny, podporuje imunitu a čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek. Mrkva sa tiež nenechá zahanbiť a ak si ju budete do jedla pridávať pravidelne, zlepšia sa i vaše kognitívne schopnosti a začnete si pamätať aj to, čo ste predtým vždy zabudli.

Tento šalát je veľmi jednoduchý na prípravu a pritom tak chutný! Vodu z uvarených kuracích stehien nevylievajte. Môžete do nej vhodiť zeleninu a uvariť si šikovne aj kuraciu polievku, alebo si vývar odložiť do mrazničky pre iné recepty, napríklad také rizoto.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 2 kuracie stehná bez kosti a kože
  • 1 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL zázvorového korenia
  • 1/2 ČL cesnakového korenia
  • Na šalát:
  • 100g pohánky (odporúčam túto)
  • 150g mrkvy
  • 1/2 cibule
  • 1/4 póru
  • 1-2 PL masla
  • morská soľ
  • štipka kurkumy (voliteľné) (odporúčam túto)
  • strúhaný syr (voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Kuracie stehná opláchneme, dáme do hrnca kde ich zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme odkryté na miernom plameni 25-30 minút.
  2. V menšom hrnci si zalejeme pohánku vodou a varíme ju zhruba 10 minút.
  3. Nevarte ju príliš dlho aby sa nerozvarila (ak teda nechcete kašovitú konzistenciu).
  4. Uvarenú pohánku precedíme, aby sme sa zbavili zvyšnej vody a dáme ju do misky.
  5. V hrnci od pohánky si roztopíme lyžicu alebo dve masla.
  6. Cibuľu nakrájame nadrobno a zľahka ju opražíme na masle.
  7. Následne pridáme aj nastrúhanú mrkvu a pór a zľahka pražíme 2 minúty.
  8. Hrniec odstavíme z tepla, primiešame doňho pohánku, morskú soľ a kto chce aj strúhaný syr a kurkumu.
  9. Podávame s teplým uvareným kuracím stehnom a môžeme pridať aj čerstvú zeleninu.
  10. Vývar z mäsa nevylievajte, pridajte doň kúsok cibule,mrkvu, petržlen, ešte chvíľu povarte a máte chutnú kuraciu polievku.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal385 KCal
Sacharidy37 g
Vláknina8 g
Bielkoviny34 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu