Máte chuť na chutné a rýchle jedlo bez mäsa, plné bielkovín? Skúste tento rýchly a jednoduchý wrap s tofu a tzatziki omáčkou. Ideálny je počas horúcich letných dní, či večerov, keď sa nám nechce tráviť veľa času v kuchyni, ale zároveň máme chuť na niečo dobré, sýte a bezmäsité.
Tortilla je tenká nekvasená placka z kukuričnej alebo pšeničnej múky. Je skvelá v tom, že do nej môžete schovať čokoľvek a v priebehu pár minút vyčarovať chutné jedlo z domácich zásob. Dá sa kúpiť už aj v dobrej kvalite. Pre tento recept odporúčam použiť celozrnnú tortillu.
Tzatziki ako tradičná grécka pochúťka dodá wrapu ľahkosť a sviežosť. Voňavý kôpor pokojne môžte nahradiť bazalkou, oregánom, koriandrom či tymiánom. Túto domácu tzatziki omáčku v odľahčenej verzii využijete aj pri iných jedlách, napríklad s mäsom, alebo pri šalátoch. Popučené a orestované tofu dodá jedlu ďalšiu štruktúru a tiež bielkoviny v rastlinnej podobe. Energetická hodnota pre jednu porciu je len 344 kcal, ale zároveň wrap poteší dávkou až 25 g bielkovín.
Vyskúšajte tento vegetariánsky wrap s tofu a výsledok vás milo prekvapí. Je to tak trochu junk, ale vlastne, nie je... :)
Všetky suroviny na tzatziki omáčku spolu rozmiešame v miske, napokon ju dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Tzatziki odložíme do chladničky.
Na panvici si rozohrejeme olivový olej, na ktorom orestujeme nadrobno nasekanú červenú cibuľu.
Tofu popučíme pomocou vidličky na malé kúsky (ako mleté mäso). Tofu následne pridáme na panvicu a restujeme ho za stáleho miešania 3 minúty.
Tortillu potrieme pripraveným tzatziki, poukladáme na ňu umyté listové šaláty a pridáme pripravené tofu. Tofu môžeme pokvapkať zvyšnou tzatziki omáčkou.
Tortillu napevno zrolujeme a prekrojíme v strede na polovicu.
Wrap môžeme podávať studený alebo teplý. Pred podávaním ho môžeme ohriať (napríklad v mikrovlnnej rúre pri 900 W 40 sekúnd).