
Marcipánovo-ovocné košíčky
Vďaka tomuto receptu nebudete v kuchyni už len marcipánovou bábikou, ale šikovnou cukrárkou, ktorá jednoducho a s láskou pripraví sladké a chutné marcipánovo-ovocné košíčky.
Zdravý marcipán si dokážete pokojne zhotoviť aj doma, potrebujete k tomu len 3 bežné ingrediencie: mandle bez šupky, kokosový olej a tekuté sladidlo (napríklad med). Táto vláčna cukrárska hmota je pôvodom z Talianska a už v dávnych dobách veľkolepo zdobila vynikajúce torty. Základnou zložkou nášho marcipánu sú mandle, ktoré bojujú proti cukrovke, podporujú zdravé srdce a kosti, priatelia sa s naším mozgom a sú skvelým pomocníkom aj pri chudnutí. Sladkého marcipánu sa nemusíte báť, aj ten si totiž dokážeme pripraviť zdravo.
Sviežu ovocnú polevu tohto dezertu tvorí drobné lesné ovocie, ako sú jahody, maliny a čučoriedky, ktoré doplnia marcipánovo-ovocné košíčky o zdravú, šťavnatú chuť, ktorá je plná vitamínov a živín. Košíčky sú skvelým rýchlym pohostením, ak máte potrebu maškrtiť alebo ponúknuť blízkych neobyčajným dezertom. Výborne sa hodia aj k teplým nápojom a dotvoria pohodovú atmosféru výnimočných chvíľ.
Ingrediencie
- 150g mandlí (najlepšie bez šupky) (odporúčam tieto)
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 1 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 200g ovocia (jahody, maliny, čučoriedky..)
- 4 PL vody
- 2 PL 100% želatíny v prášku
- 1 PL medu (voliteľné)
Postup
- Mandle, roztopený kokosový olej a zvolené tekuté sladidlo si spolu poriadne rozmixujeme v mixéri čo najviac dohladka.
- Vzniknutú marcipánovú hmotu zatlačíme na spodok silikónových košíčkov alebo iných silikónových formičiek a dáme ich do mrazničky.
- Zatiaľ si pripravíme ovocnú polevu – ovocie si spolu s vodou ohrejeme v hrnci po dobu zhruba 3 minút a následne ho rozmixujeme ručným mixérom alebo roztlačíme vidličkou.
- Do ovocia primiešame želatínu v prášku, prípadne aj sladidlo a znova ho ohrejeme.
- Ovocnú zmes odstavíme z tepla tesne pred prevarením.
- Vzniknutú ovocnú zmes necháme chvíľu vychladnúť a potom ju dávkujeme do košíčkov na marcipánovú časť.
- Hotové košíčky dáme aspoň na 8 hodín do chladničky a pred konzumáciou ich môžeme dozdobiť ovocím.

Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 186 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 14 g |