Fit Recepty
Sleduj ma
Špaldová vianočka

Špaldová vianočka

Zdravá špaldová vianočka, ktorá je jednoduchá na prípravu a hodí sa skvelo aj na vianočný či veľkonočný stôl. Ak aj vy zbožňujete vôňu a chuť domáceho pečiva, túto vianočku musíte rozhodne vyskúšať.

Chuťovo sa jej nevyrovná žiadna vianočka z obchodu a nutrične je na tom tiež omnoho lepšie. Obsahuje zdravú a na živiny hodnotnejšiu špaldovú múku, kokosový olej a trstinový cukor. Pokiaľ si ju chcete pripraviť úplne bez mlieka, stačí použiť rastlinné mlieko a rovnako tak môžete vynechať vajíčko a dopriať ju aj alergikom.

Navyše si do nej môžete primiešať čo len chcete - orechy, hrozienka či iné sušené ovocie. Je úžasná na raňajky s maslom, domácim džemom alebo akýmkoľvek sladkým krémom. Najlepšia je v deň pečenia a priznám sa, nám sa vždy podarí zjesť ju celú. Na druhý deň ju odporúčam ohriať, chutiť bude rovnako výborne.

Ak aj vaše deti milujú sladké pečivo, neváhajte a vyskúšajte tento jednoduchý recept na špaldovú vianočku. Jej príprava nie je vôbec náročná, väčšinu práce za vás musí spraviť droždie a čas. Želám vám teda veľa trpezlivosti pri čakaní na túto dobrotu :)

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 400g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
  • 300ml vlažného mlieka (kravské alebo rastlinné)
  • 1/2 sušeného droždia
  • 5 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 80g trstinového cukru (alebo glukózy)
  • 1 PL vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový struk)
  • 1 vajce (môžete vynechať)
  • hrozienka, orechy (podľa chuti)
  • štipka morskej soli
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. V miske si pripravíme kvások zmiešaním droždia s lyžičkou cukru alebo glukózy a trochou vlažného mlieka.
  2. Kvások necháme 10-15 minút nakysnúť.
  3. V druhej miske zmiešame múku so zvyškom hnedého cukru (alebo glukózy), hrozienkami, prípadne aj orechmi a štipkou morskej soli.
  4. V hrnčeku si zmiešame vlažné mlieko s roztopeným olejom a vanilkovým extraktom a zmes zamiešame spolu s kváskom do múčnej zmesi.
  5. Do cesta môžeme pridať aj vajce, bude ešte vláčnejšie.
  6. Rukou vypracujeme nelepivé cesto, ktoré nakoniec prikryjeme a necháme kysnúť 30 až 60 minút.
  7. Cesto si následne rozdelíme na 6 častí.
  8. Z 3 upletieme základný vrkoč, ktorý umiestnime na plech vystlatý papierom na pečenie.
  9. Ďalšie 2 časti spolu spracujeme a rozdelíme ich na 3 menšie časti z ktorých urobíme ďalší vrkoč a umiestnime ho na základný.
  10. Zo zvyšného cesta upletieme najmenší - vrchný vrkoč a uložíme ho navrch.
  11. Takto pripravenú vianočku môžeme nechať nakysnúť ešte 20-30 minút na teplom mieste.
  12. Pripravenú vianočku môžete potrieť vajíčkom, maslom alebo mliekom a posypať lúpanými mandľami.
  13. Vianočku pečieme najprv 8 minút na 200 stupňoch a neskôr teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalčích 45 minút do zlatista.
  14. Vianočka chutí najlepšie v deň pečenia.
  15. Ak sa vtedy nezje celá, odporúčam ju pred servírovaním zohriať.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy100 minút
Výdatnosť12 krajcov
Nutričné hodnoty / 1 krajec
KCal187 KCal
Sacharidy27 g
Vláknina3 g
Bielkoviny5 g
Tuky7 g

Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie

RaňajkyBez laktózyBez vajec
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu