
Špaldová vianočka
Zdravá špaldová vianočka, ktorá je jednoduchá na prípravu a hodí sa skvelo aj na vianočný či veľkonočný stôl. Ak aj vy zbožňujete vôňu a chuť domáceho pečiva, túto vianočku musíte rozhodne vyskúšať.
Chuťovo sa jej nevyrovná žiadna vianočka z obchodu a nutrične je na tom tiež omnoho lepšie. Obsahuje zdravú a na živiny hodnotnejšiu špaldovú múku, kokosový olej a trstinový cukor. Pokiaľ si ju chcete pripraviť úplne bez mlieka, stačí použiť rastlinné mlieko a rovnako tak môžete vynechať vajíčko a dopriať ju aj alergikom.
Navyše si do nej môžete primiešať čo len chcete - orechy, hrozienka či iné sušené ovocie. Je úžasná na raňajky s maslom, domácim džemom alebo akýmkoľvek sladkým krémom. Najlepšia je v deň pečenia a priznám sa, nám sa vždy podarí zjesť ju celú. Na druhý deň ju odporúčam ohriať, chutiť bude rovnako výborne.
Ak aj vaše deti milujú sladké pečivo, neváhajte a vyskúšajte tento jednoduchý recept na špaldovú vianočku. Jej príprava nie je vôbec náročná, väčšinu práce za vás musí spraviť droždie a čas. Želám vám teda veľa trpezlivosti pri čakaní na túto dobrotu :)
Ingrediencie
- 400g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 300ml vlažného mlieka (kravské alebo rastlinné)
- 1/2 sušeného droždia
- 5 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 80g trstinového cukru (alebo glukózy)
- 1 PL vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový struk)
- 1 vajce (môžete vynechať)
- hrozienka, orechy (podľa chuti)
- štipka morskej soli
Postup
- V miske si pripravíme kvások zmiešaním droždia s lyžičkou cukru alebo glukózy a trochou vlažného mlieka.
- Kvások necháme 10-15 minút nakysnúť.
- V druhej miske zmiešame múku so zvyškom hnedého cukru (alebo glukózy), hrozienkami, prípadne aj orechmi a štipkou morskej soli.
- V hrnčeku si zmiešame vlažné mlieko s roztopeným olejom a vanilkovým extraktom a zmes zamiešame spolu s kváskom do múčnej zmesi.
- Do cesta môžeme pridať aj vajce, bude ešte vláčnejšie.
- Rukou vypracujeme nelepivé cesto, ktoré nakoniec prikryjeme a necháme kysnúť 30 až 60 minút.
- Cesto si následne rozdelíme na 6 častí.
- Z 3 upletieme základný vrkoč, ktorý umiestnime na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Ďalšie 2 časti spolu spracujeme a rozdelíme ich na 3 menšie časti z ktorých urobíme ďalší vrkoč a umiestnime ho na základný.
- Zo zvyšného cesta upletieme najmenší - vrchný vrkoč a uložíme ho navrch.
- Takto pripravenú vianočku môžeme nechať nakysnúť ešte 20-30 minút na teplom mieste.
- Pripravenú vianočku môžete potrieť vajíčkom, maslom alebo mliekom a posypať lúpanými mandľami.
- Vianočku pečieme najprv 8 minút na 200 stupňoch a neskôr teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ďalčích 45 minút do zlatista.
- Vianočka chutí najlepšie v deň pečenia.
- Ak sa vtedy nezje celá, odporúčam ju pred servírovaním zohriať.
Čas prípravy | 100 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 187 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 7 g |

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.