
Zdravé vianočné/nevianočné perníkové keksíky
Výborné tradičné dánske vianočné perníkové keksíky, prerobené do zdravšej podoby, ktorými môžete rozvoniať svoj byt po celý rok, pokojne aj mimo Vianoc. Sú chrumkavé a lahodné, ich príprava je dokonca omnoho jednoduchšia ako príprava perníkov. A chutia teda rovnako dobre, dokonca sú aj nutrične hodnotné. Verte mi, oplatí sa ich vyskúšať.
Počas svojho pobytu v Dánsku som si v období Vianoc veľmi obľúbila ich tradičné perníkové cookies, nazývané Pebbernodder. Keďže mi tak veľmi chutili, stále som ich dokázala na posedenie zjesť viac ako by sa patrilo a následne prišli, samozrejme, výčitky. Tieto ich tradičné cookies sú totiž dosť kalorické a bohaté na cukry a tuky. Preto som začala vymýšľať, ako by sa dali vyrobiť v zdravšej a viac fit verzii a po niekoľkých neúspešných pokusoch som nakoniec prišla s týmto receptom, ktorý sa na ne veľmi podobá. V tejto verzii sú tieto vianočné cookies zdravé, bohaté na vlákninu, vitamíny aj minerály a tiež vás dobre zasýtia. V hlavnej úlohe v nich účinkujú ovsené vločky, celozrnná múka a med.
Navyše sú tieto zdravé vianočné keksíky jednoduché na prípravu, vysoko návykové a počas pečenia krásne rozvoňajú celý váš byt. Som si istá, že si na nich bude chcieť pochrumkať celá rodina.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 50g masla
- 1/2 HR medu (odporúčam tento)
- 1,5 HR ovsenej múky (ovsené vločky pomleté alebo rozmixované nahladko) (odporúčam tieto)
- 3/4 HR celozrnnej múky (odporúčam túto)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 2 ČL perníkového korenia
- 1 vajce
Postup
- V malom hrnci si roztopíme maslo, odstavíme ho z tepla a zmiešame so zvoleným sladidlom.
- Keď maslo vychladne, pridáme do neho vajce a rozmiešame.
- V miske si spolu zmiešame všetky suché ingrediencie a nakoniec k nim primiešame maslovú časť.
- Rukou vymiesime cesto, ktoré si rozdelíme na menšie časti a z každej utľapkáme dlhý valček, ktorý rozkrájame na malé kúsky.
- Tie poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme 4 minúty pri 200 stupňoch.
- Po 4 minútach znížime teplotu rúry na 100 stupňov a keksíky sušíme do chrumkava a dohneda ešte 20-30 minút.

Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 10 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 168 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 6 g |