
Zdravý brownie cheesecake s čerešňami
Máte radi cheesecake aj brownies a neviete sa rozhodnúť, ktorú z týchto dvoch pochúťok si pripraviť? Urobte si ich 2 v 1! S týmto úžasným zdravým brownie cheesecake s čerešňami si užijete perfektné spojenie chutí.
Nielenže tento fit dezert vyzerá úžasne lákavo, no je tiež zdravý a neodolateľne chutný. Cheesecake vrstva dodá čokoládovému základu sviežu chuť a čerešne poskytnú príjemnú, sladkú bodku na záver. Zdravý brownie cheesecake je pomerne nízkokalorický a nízkotučný dezert, pretože obe vrstvy sú pripravené v diétnejšej verzii oproti ich klasickým receptúram. Jablkové pyré v brownie vrstve nahradí veľkú časť oleja, ktorý sa v brownies bežne používa a na osladenie použijeme med, takisto v menšom množstve. V cheesecake časti zase namiesto cream cheese použijeme nízkotučný grécky jogurt ktorý má oveľa nižší obsah tuku a vysoký podiel bielkovín, v spojení s jemným tvarohom ktorý je na tom veľmi podobne. Navyše je tento zdravý zákusok jednoduchý na prípravu.
Vyskúšajte tento chutný a zdravý brownie cheesecake s čerešňami, uvidíte že zo stola zmizne rýchlosťou blesku.
Ingrediencie
- na brownie vrstvu:
- 1/2 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 5 PL kakaa/karobu (odporúčam toto)
- 1/2 hrnčeka jablkového pyré (odporúčam toto)
- 1/2 hrnčeka medu (odporúčam tento)
- 2 vajcia
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- štipka prášku do pečiva (odporúčam tento)
- štipka morskej soli
- na cheesecake vrstvu:
- 250g gréckeho jogurtu
- 5 PL jemného tvarohu
- 2 PL medu/xylitolu (odporúčam tento)
- 1 vajce
- 100g čerešní (prípadne iné ovocie)
- 1 PL kúskov tmavej čokolády
Postup
- V miske si zmiešame celozrnnú múku s kakaom, práškom do pečiva a štipkou soli.
- Do sypkých ingrediencií následne zamiešame med, jablkové pyré, vajcia a roztopený kokosový olej.
- Vzniknuté cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmerom zhruba 20x20cm) a dáme piecť na 10 minút na 180 stupňov.
- Zatiaľ si v druhej miske pripravíme cheesecake polevu rozmiešaním jogurtu, jemného tvarohu, medu alebo iného sladidla a vajíčka dohromady.
- Po 10 minútach pečenia brownie vyberieme, vylejeme naňho pripravenú cheesecake polevu a posypeme vykôstkovanými a na polovicu nakrájanými čerešňami.
- Na záver cheesecake vrstvu posypeme tmavými čokoládovými kúskami a dáme piecť na ďalších 20-25 minút na 180 stupňoch.
- Po dopečení necháme koláč vychladnúť a presunieme ho do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby poriadne stuhol.
- Následne ho môžeme nakrájať a servírovať.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 100 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeZdravé dezertyVajciaNízkokalorické dezerty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.