
Hovädzie závitky so sušenými slivkami
Tentokrát vám prinášam recept na vynikajúce hovädzie závitky so sušenými slivkami, na ktorých si isto pochutí celá rodinka. Vyskúšajte tento chutný, bezlepkový obed alebo večeru s vysokým obsahom bielkovín.
Recepty so slivkami a slivkovým lekvárom som odjakživa milovala. Výnimkou neboli ani slané a mäsité recepty, v ktorých sa používali slivky a kombinácia hovädzieho mäsa a sliviek je podľa mňa úplne dokonalá. Tento recept je pomerne jednoduchý na prípravu, tá vám zaberie len niekoľko minút. Mäsko je po dusení krásne mäkké a šťavnaté.
Najradšej tieto hovädzie závitky podávam s ryžou a zeleninovým šalátom, ale použiť môžete aj pšeno, zemiaky alebo quinou. V prípade, že nemáte cícerovú múku, omáčku môžete zahustiť aj akoukoľvek inou múkou alebo škrobom. Obvykle slaninu vo svojich fit receptoch vôbec nepoužívam, avšak tento konkrétny recept si bez nej neviem predstaviť. Ak by ste si aj napriek tomu chceli pripraviť diétnejšiu verziu bez slaniny, môžete ju nahradiť prosciuttom alebo inou kvalitnou šunkou.
Ingrediencie
- 2 hovädzie steaky
- 4-6 ks sušených sliviek
- 2 plátky slaniny (alebo šunky)
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- cibuľa
- morská soľ
- čierne korenie
- na omáčku:
- 1PL cícerovej múky
- 5 PL mlieka
- čierne korenie
Postup
- Hovädzie plátky si naklepeme.
- Následne ich podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Na každý plátok mäsa položíme slaninu/šunku, pár sušených sliviek a zrolujeme.
- Rolku prepichneme špáradlom.
- Medzitým si zľahka opražíme cibuľu na troche oleja v parnom hrnci alebo v hlbokej panvici.
- Pridáme pripravené rolky a podlejeme ich vodou.
- Rolky dusíme domäkka zhruba 30 minút.
- Z času na čas kontrolujeme, či je voda stále v hrnci a prípadne ju dolejeme.
- Keď sú rolky hotové, vyberieme ich a do výpeku primiešame mlieko zmiešané s cícerovou múkou a korením.
- Omáčku necháme prevrieť a nakoniec ňou polejeme rolky.
- Mäso podávame s hnedou ryžou a zeleninou.

Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 315 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 35 g | |
Tuky | 13 g |