
Jednoduchý, zdravý jablkový koláč
Jeseň je nenávratne tu a s ňou prichádzajú aj nové plodiny, ktoré sa dostávajú do svojej sezóny. Mne sa s jeseňou spájajú (okrem tekvice) jednoznačne jablká, ktoré sú v tomto ročnom období najvoňavejšie, najsladšie a plné vitamínov. Využívať sezónne potraviny z domácich zdrojov je ideálny prístup k zdravej a vyváženej strave. V našich končinách o dobré jablká nie je núdza a takýto jednoduchý a zdravý jablkový koláč by rozhodne nemal chýbať ani vo vašej domácnosti :)
Ak sa vám v kuchyni povaľujú kilá čerstvých jabĺk a hľadáte novú inšpiráciu na ich spracovanie, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na hrnčekový jablkový koláč. Keďže mi ešte stále ostalo aj pomerne veľa domáceho medu, rozhodla som sa nečakať na vianočné pečenie fit medovníčkov a použiť ho na osladenie tohto voňavého jablkového koláča. Kombinácia medu, jabĺk a škorice rozvonia celý byt a zahreje počas prvých jesenných dní brucho aj dušu.
Ako prílohu som zvolila dusené jabĺčka s kúskom vody, škorice a lyžičkou medu. No mňam! Koláč môžete podávať napríklad aj s kokosovou šľahačkou alebo arašidovým, či iným orechovým maslom podľa vlastnej chuti. Vyskúšajte túto výbornú jablkovú bombu plnú vitamínov - chutí fantasticky!
1 hrnček používaný v receptoch má objem 250 ml
Ingrediencie
- 1 a ¾ hrnčeka celozrnnej hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 1,5 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 1 ČL mletej škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- 1 hrnček nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 1 hrnček jabĺk nakrájaných na menšie kocky
- ⅓ hrnčeka kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 hrnčeka medu (odporúčam tento)
- 1 ČL vanilkového extraktu (odporúčam tento)
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
Postup
- Začneme zmiešaním suchých ingrediencií, teda múky, prášku do pečiva, škorice, sódy bikarbóny a soli.
- Z nastrúhaných jabĺk vytlačíme rukami prebytočnú šťavu.
- Do pripravenej suchej zmesi pridáme jabĺčka (strúhané aj krájané), ktoré v nej obalíme a odložíme stranou.
- Následne si v druhej miske zmiešame tekuté ingrediencie - roztopený kokosový olej, tekutý med a vanilkový extrakt.
- Pridáme vajíčka a nakoniec aj jogurt. Všetko dobre premiešame a prelejeme do suchej zmesi s jabĺčkami.
- Vznikne nám pomerne tuhšie cesto, ktoré preložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
- Jablkový koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 14-17 minút, alebo kým nevytiahneme čisté špáradlo po zapichnutí do stredu koláča.
- Pred podávaním ho necháme chvíľku vychladnúť.
- Servírujeme s čerstvou šľahačkou alebo dusenými jabĺčkami so škoricou a medom (tieto suroviny nie sú súčasťou ingrediencií).
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 258 KCal | |
Sacharidy | 34 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeRaňajkyZdravé dezertyVajciaFitness recepty na raňajky s vajíčkami
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.