
Ľanový toast
Chutné a zdravé nízkosacharidové "toasty" z ľanových semienok, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny, omega 3 mastných kyselín a zdravých tukov. Pripravte si ich napríklad na spôsob francúzskych toastov alebo ich potrite arašidovým maslom, avokádovou pomazánkou či kvalitným džemom. Domáce bezlepkové ľanové toasty sú výborné na raňajky alebo ľahkú večeru.
Ak si tieto toasty chcete pripraviť naslano, jednoducho vynechajte škoricu, hrozienka, vanilkový extrakt a namiesto jablkového pyré použite jogurt. Na výber tak máte hneď dve verzie toastov. U nás doma robievam vždy jeden plech sladkých toastov a jeden v slanej verzii. Keďže neobsahujú veľa sacharidov ani múku, perfektne sa hodia na večerné maškrtenie ku telke.
Ľanové semeno pozitívne pôsobí na ľudský organizmus širokou škálou vitamínov, minerálov, flavonoidov, nenasýtených mastných kyselín, je plné vlákniny a lignanov. Preukázateľné sú blahodárne účinky na zdravie človeka. Ľanové semeno pôsobí ako prevencia, ale aj ako dôležitý prvok pri liečbe rakoviny, autoimúnnych ochorení, aterosklerózy a ischemickej choroby srdca. Je to overená prevencia a liečba vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu a taktiež prospešne vplýva na zdravie hrubého čreva.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka mletých ľanových semienok (odporúčam tieto)
- 1/2 hrnčeka otrúb (alebo mletých ľanových semienok)
- 2 vajcia
- 4 PL jogurtu/jablkového pyré
- 30g hrozienok/brusníc
- 1/4 hrnčeka vody
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- V miske spolu poriadne rozmiešame všetky ingrediencie dokopy.
- Vzniknuté cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej alebo olejom vystriekanej formy na pečenie (o rozmere zhruba 30x20cm) a natenko ho zarovnáme.
- Toast pečieme 25 minút na 180 stupňoch.
- Po dopečení ho rozkrájame na 6 tenkých toastov.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 6 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 110 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 6 g |