
Pečené kuracie stehná v citrónovej marináde
Pečené kuracie stehná v citrónovej marináde - toto je u nás doma jeden z našich receptových stálic. Rýchly, chutný, jednoduchý. Kuracie mäso stačí namarinovať, upiecť a hotovo! Poďte si na tomto jednoduchom recepte pochutiť tiež.
Skúšala som už rôzne marinády na takéto pečené kuracie stehná, no táto sa u nás stala úplným favoritom. Asi to bude najmä kvôli jej jednoduchosti a dostupnosti surovín - tieto mám totiž takmer stále doma a verím, že podobne na tom budete aj vy. Ak ste začínajúci kuchtík, tak tento recept odporúčam práve vám - naozaj si nemyslím, že sa na ňom dá niečo pokaziť. Vynikajúci výsledok je s týmto receptom zaručený :)
Ak máte naponáhlo, nič sa nestane, ak nenecháte mäso marinovať dlho, postačí aj 30 minút. No ak si náhodou spomeniete, tak v ideálnom prípade dajte mäso marinovať už na noc - zaručí to ešte prenikavejšiu chuť marinády v mäse. Kuracie stehná počas pečenia neprikrývam alobalom, nikdy neboli suché. Keď však viete, že máte príliš silnú rúru, tak buď uberte z teploty, alebo mäso prikryte alobalom.
Pečené kuracie stehná v citrónovej marináde odporúčam podávať spolu s ryžou, kuskusom, quinoou a najlepšie aj s čerstvo pripraveným šalátom. Mňam! Nutričné hodnoty sú vypočítané bez prílohy. Zároveň chcem upozorniť na to, že nutričné hodnoty sú pri tomto recepte skôr orientačné, keďže veľkosť kože, kosti a podielu mäsa sa môže v každom prípade podstatne líšiť.
Tak ja verím že tento recept vyskúšate a ak áno, napíšte mi do komentára, ako vám chutilo :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1,5 kg kuracích stehien (s kožou a kosťou)
- Na marinádu:
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- šťava a kôra z 1 citróna
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1,5 ČL soli
- petržlenová vňať (podľa chuti)
Postup
- V miske zmiešame všetky suroviny na marinádu dohromady.
- Do misky pridáme kuracie stehná a rovnomerne ich ponamáčame v marináde, prípadne ich marinádou potrieme z každej strany pomocou štetca.
- Následne misku prikryjeme a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút (ideálne však cez noc).
- Potom kuracie stehná poukladáme do zapekacej misy.
- Pečieme ich 30 minút pri 200 stupňoch. Následne každé stehno otočíme a pečieme ich ešte 10 minút. Ak máte väčšie kúsky stehien, môžete piecť o niečo dlhšie. A ak chcete, aby bol vrch stehien chrumkavý, podlejte ich počas pečenia párkrát výpekom.
- Upečené kuracie stehná podávame spolu s uvarenou ryžou, kuskusom, quinoou a môžeme ich doplniť aj o čerstvý šalát.
Čas prípravy | 80 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 555 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 69 g | |
Tuky | 30 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoBezlaktózové recepty na obedy a večere
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.