Fit Recepty
Sleduj ma
Špaldovo-orechový perník

Špaldovo-orechový perník

Pripravte si tento vynikajúci, zdravý špaldovo-orechový perník, ktorý je jednoduchý na prípravu a nenáročný na suroviny. Výborný ku káve, čaju, či len tak na zahryznutie. Rozplynie sa vám na jazyku :)

Tento domáci fit perník je výborný na dlhé, upršané víkendy, kedy ostávate ležať v deke s čajom v ruke. Pripravený ho máte raz-dva a vôňa orechov a perníkového korenia privodí do vášho domova pokojnú atmosféru Vianoc. Jednoducho ideálny na jesenné a zimné dni, navyše pomerne nízkokalorický. Nenájdete v ňom olej, iba zdravú dávku tuku z orechov. O dôvod viac vyskúšať ho.

Potrite ho zvrchu slivkovým, prípadne iným džemom a polejte horkou čokoládou. Vyrobte si takto vaše vlastné, domáce perníky. Nakrájajte ho na menšie časti, zabaľte do krabičky a vezmite si ho so sebou na desiatu do práce či školy. Tento jednoduchý recept na špaldový perník s orechami si zamilujete.

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, E a sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vlašské orechy podporujú správne fungovanie srdca a rovnováhu nervovej sústavy. Spomaľujú starnutie buniek, zmierňujú únavu a podporujú imunitný systém. Už jeden kúsok tohto perníka obsahuje až 10% ODD vitamínu E, železa a mangánu.

Tak poďme na to:

Tento recept je z knihy Fit sladkosti - obsahuje až 120 chutných receptov na fit dezerty (kúpite tu).

Ingrediencie

  • 350g špaldovej múky
  • 250ml vody
  • 100g jablkového pyré
  • 120g pomletých orechov (ľubovoľných) (odporúčam tieto)
  • 4-5 PL medu
  • 1 vajce
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 PL perníkového korenia
  • džem, čokoláda, kokos (na polevu - podľa chuti)

Postup

  1. V miske si najskôr spolu rozmiešame všetky mokré suroviny a následne do nich vmiešame aj suché suroviny.
  2. Vzniknuté cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmermi približne 20x20cm) a koláč pečieme 35-40 minút pri 180 stupňoch do zlatista.
  3. Po dopečení môžeme perník potrieť tenkou vrstvou džemu, poliať trochou roztopenej horkej čokolády a na záver posypať kokosom.
Kniha Fit Sladkosti
Tento recept je z knihy Fit sladkosti - obsahuje až 120 chutných receptov na fit dezerty (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť16 krajcov
Nutričné hodnoty/ 1 krajec
KCal156 KCal
Sacharidy19 g
Vláknina4 g
Bielkoviny5 g
Tuky5 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu