
Špaldovo-orechový perník
Pripravte si tento vynikajúci, zdravý špaldovo-orechový perník, ktorý je jednoduchý na prípravu a nenáročný na suroviny. Výborný ku káve, čaju, či len tak na zahryznutie. Rozplynie sa vám na jazyku :)
Tento domáci fit perník je výborný na dlhé, upršané víkendy, kedy ostávate ležať v deke s čajom v ruke. Pripravený ho máte raz-dva a vôňa orechov a perníkového korenia privodí do vášho domova pokojnú atmosféru Vianoc. Jednoducho ideálny na jesenné a zimné dni, navyše pomerne nízkokalorický. Nenájdete v ňom olej, iba zdravú dávku tuku z orechov. O dôvod viac vyskúšať ho.
Potrite ho zvrchu slivkovým, prípadne iným džemom a polejte horkou čokoládou. Vyrobte si takto vaše vlastné, domáce perníky. Nakrájajte ho na menšie časti, zabaľte do krabičky a vezmite si ho so sebou na desiatu do práce či školy. Tento jednoduchý recept na špaldový perník s orechami si zamilujete.
Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, E a sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vlašské orechy podporujú správne fungovanie srdca a rovnováhu nervovej sústavy. Spomaľujú starnutie buniek, zmierňujú únavu a podporujú imunitný systém. Už jeden kúsok tohto perníka obsahuje až 10% ODD vitamínu E, železa a mangánu.
Tak poďme na to:
Ingrediencie
- 350g špaldovej múky (odporúčam túto)
- 250ml vody
- 100g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 120g pomletých orechov (ľubovoľných) (odporúčam tieto)
- 4-5 PL medu (odporúčam tento)
- 1 vajce
- 1 PL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 1 PL perníkového korenia
- džem, čokoláda, kokos (na polevu - podľa chuti)
Postup
- V miske si najskôr spolu rozmiešame všetky mokré suroviny a následne do nich vmiešame aj suché suroviny.
- Vzniknuté cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmermi približne 20x20cm) a koláč pečieme 35-40 minút pri 180 stupňoch do zlatista.
- Po dopečení môžeme perník potrieť tenkou vrstvou džemu, poliať trochou roztopenej horkej čokolády a na záver posypať kokosom.

Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 156 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 5 g |