
Celozrnné cestoviny s pestom zo sušených paradajok
Ak obľubujete cestoviny, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na celozrnné cestoviny s pestom zo sušených paradajok a orechov. Pesto má výraznú slanú chuť a perfektne sa hodí práve k cestovinám. Podávať ho môžete s olivami a bylinkami alebo s jednoduchým šalátom z paradajok a listovej zeleniny. Toto jedlo je skvelé ako sýty a zdravý obed a určite ho nebudete robiť prvý a poslednýkrát.
Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, E a sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – majú ho viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vlašské orechy podporujú fungovanie srdca a rovnováhu nervovej sústavy. Na výrobu domáceho pesta sú ako stvorené. Ak ich však práve doma nemáte, použiť môžete aj kešu orechy. Nezameniteľné pesto zo sušených paradajok a orechov jednoducho musíte vyskúšať.
Toto zdravé bezmäsité jedlo môžete doplniť o vami obľúbené ingrediencie, prípadne si vytvoriť vegánsku verziu vynechaním parmezánu. Skvelú orieškovú chuť budete mať v ústach ešte dlho po jedle. Len pozor na alergikov na orechy, tí by totiž z tohto obedu nemuseli mať až takú radosť :)
Ingrediencie
- 500g celozrnných cestovín (odporúčam tieto)
- 130g sušených paradajok
- 60g vlašských/kešu orechov (odporúčam tieto)
- 50g parmezánu
- 2-4 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 1-2 strúčiky cesnaku
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvá bazalka
- olivy
Postup
- Vlašské alebo kešu orechy necháme odmočiť aspoň 1 hodinu vo vode.
- V osolenej vode si uvaríme celozrnné cestoviny do mäkka.
- V mixéri si spolu dohladka rozmixujeme odmočené orechy zbavené vody, sušené paradajky, olivový olej, paradajkový pretlak a strúhaný parmezán.
- Pesto ochutnáme a dochutíme soľou a korením.
- Uvarené cestoviny podávame s pestom, posypané čerstvou bazalkou a olivami.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 690 KCal | |
Sacharidy | 95 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 25 g | |
Tuky | 18 g |