
Celozrnné cestoviny s krémovou tuniakovou omáčkou
Výborná kombinácia celozrnných cestovín a krémovej tuniakovej omáčky určite poteší na obed nejedného člena rodiny. Úplne jednoduché fit jedlo plné bielkovín a s len malým obsahom tuku. Vyskúšajte túto zdravú omáčku na cestoviny z tuniaka a uvidíte, že chutí fantasticky a navyše je i ľahká pre váš žalúdok. Ak ste milovníkom tuniaka, tento recept musíte vyskúšať.
Tuniak okrem iného obsahuje vo vysokom zastúpení aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Má vysoký obsah vitamínov B, D, A, selénu, magnézia a fosforu. Menej známy je fakt, že spomínané mastné kyseliny vo veľkej miere tlmia aj bolesti pri artritíde, zmierňujú prejavy astmy a sú nevyhnutné pre správny vývoj mladého organizmu. Športovcov poteší najmä schopnosť omega-3 mastných kyselín zvýšiť výkonnosť prostredníctvom lepšieho prekrvenia orgánov. Taktiež tieto kyseliny oddiaľujú nástup únavy, upravujú hladinu kyseliny mliečnej a obmedzujú tvorbu krvných zrazenín. Znie to presvedčivo, však?
Tento recept je vhodný najmä na obed, pretože dobre zasýti, no môžete si ho pokojne dopriať i na večeru. Na záver môžete cestoviny posypať napríklad strúhaným syrom či doplniť ich o váš obľúbený šalát. Jedlo máte navyše hotové do 15 minút. Tak poďme na to.
Ingrediencie
- 150g celozrnných cestovín (špagety, kolienka, penne..) (odporúčam tieto)
- 150g tuniaka v olivovom oleji (odporúčam tento)
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 150ml vody
- 1 PL masla/kokosového oleja (odporúčam tento)
- 4 PL bieleho gréckeho jogurtu
- 1/2 cibule
- soľ
- čerstvá bazalka
- čierne mleté korenie
- strúhaný syr (voliteľné)
- kukurica (voliteľné)
- šalát (voliteľné)
Postup
- Cestoviny si uvaríme v osolenej vode domäkka.
- V menšom hrnci si na roztopenom oleji alebo masle opražíme cibuľu narezanú nadrobno.
- Pridáme k nej tuniaka (trochu oleja z neho môžeme vyliať), paradajkový pretlak, kukuricu a vodu.
- Omáčku za občasného miešania varíme zhruba 5 minút.
- Nakoniec ju dochutíme morskou soľou a korením podľa chuti a odstavíme z tepla.
- Primiešame do nej biely grécky jogurt, ktorý paradajkovú omáčku zjemní a nadrobno nakrájanú čerstvú bazalku.
- Cestoviny podávame ešte teplé preliate tuniakovou omáčkou.
- Môžeme ich tiež posypať strúhaným syrom a doplniť o šalát.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 447 KCal | |
Sacharidy | 50 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Tuky | 15 g |