Fit Recepty
Sleduj ma
Celozrnné cestoviny s krémovou tuniakovou omáčkou

Celozrnné cestoviny s krémovou tuniakovou omáčkou

Výborná kombinácia celozrnných cestovín a krémovej tuniakovej omáčky určite poteší na obed nejedného člena rodiny. Úplne jednoduché fit jedlo plné bielkovín a s len malým obsahom tuku. Vyskúšajte túto zdravú omáčku na cestoviny z tuniaka a uvidíte, že chutí fantasticky a navyše je i ľahká pre váš žalúdok. Ak ste milovníkom tuniaka, tento recept musíte vyskúšať.

Tuniak okrem iného obsahuje vo vysokom zastúpení aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Má vysoký obsah vitamínov B, D, A, selénu, magnézia a fosforu. Menej známy je fakt, že spomínané mastné kyseliny vo veľkej miere tlmia aj bolesti pri artritíde, zmierňujú prejavy astmy a sú nevyhnutné pre správny vývoj mladého organizmu. Športovcov poteší najmä schopnosť omega-3 mastných kyselín zvýšiť výkonnosť prostredníctvom lepšieho prekrvenia orgánov. Taktiež tieto kyseliny oddiaľujú nástup únavy, upravujú hladinu kyseliny mliečnej a obmedzujú tvorbu krvných zrazenín. Znie to presvedčivo, však?

Tento recept je vhodný najmä na obed, pretože dobre zasýti, no môžete si ho pokojne dopriať i na večeru. Na záver môžete cestoviny posypať napríklad strúhaným syrom či doplniť ich o váš obľúbený šalát. Jedlo máte navyše hotové do 15 minút. Tak poďme na to.

Ingrediencie

  • 150g celozrnných cestovín (špagety, kolienka, penne..) (odporúčam tieto)
  • 150g tuniaka v olivovom oleji (odporúčam tento)
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 150ml vody
  • 1 PL masla/kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 4 PL bieleho gréckeho jogurtu
  • 1/2 cibule
  • soľ
  • čerstvá bazalka
  • čierne mleté korenie
  • strúhaný syr (voliteľné)
  • kukurica (voliteľné)
  • šalát (voliteľné)

Postup

  1. Cestoviny si uvaríme v osolenej vode domäkka.
  2. V menšom hrnci si na roztopenom oleji alebo masle opražíme cibuľu narezanú nadrobno.
  3. Pridáme k nej tuniaka (trochu oleja z neho môžeme vyliať), paradajkový pretlak, kukuricu a vodu.
  4. Omáčku za občasného miešania varíme zhruba 5 minút.
  5. Nakoniec ju dochutíme morskou soľou a korením podľa chuti a odstavíme z tepla.
  6. Primiešame do nej biely grécky jogurt, ktorý paradajkovú omáčku zjemní a nadrobno nakrájanú čerstvú bazalku.
  7. Cestoviny podávame ešte teplé preliate tuniakovou omáčkou.
  8. Môžeme ich tiež posypať strúhaným syrom a doplniť o šalát.
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal447 KCal
Sacharidy50 g
Vláknina6 g
Bielkoviny26 g
Tuky15 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu