
Celozrnné cestoviny v cesnakovo-karfiólovej omáčke so špargľou, hubami a mozzarellou
Jedna z najlepších omáčok na cestoviny, akú poznám. Táto cesnakovo-karfiolová omáčka v spojení s celozrnnými cestovinami a chutnou dusenou zeleninkou, mozzarellou a cherry paradajkami je úplné nebíčko v papuľke. Určite tento zdravý recept vyskúšajte, či už na obed alebo na večeru. Má skvelé nutričné hodnoty - veľa bielkovín a vlákniny a zároveň málo kalórií a tukov. Pochutia si nie len vegetariáni ale aj každý milovník zdravého životného štýlu.
Príprava takého fit obeda nie je ani vôbec zložitá. Pripravíme si karfiolovú omáčku, uvaríme cestoviny a podusíme zeleninku. Všetko spolu zmiešame a dobrota je na svete. Nezaberie vám to ani hodinu, zato jedlo zmizne za pár minút.
Špargľa obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, má protizápalové účinky, pomáha tráveniu a je skvelým zdrojom vitamínu A, B, C, E, K medi, fosforu, selénu, magnézia a vlákniny. Karfiol je rovnako bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Spojením týchto kvalitných surovín dostanete výživné a nutrične hodnotné jedlo. Stravovať sa zdravo skutočne nie je tak zložité.
Vyskúšajte tento zdravý recept na cestoviny s karfiolovou omáčkou. Pevne verím, že si ich zamilujete.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 400 g celozrnných cestovín (odporúčam tieto)
- 400 g šampiňónov
- 250 g zelenej špargle
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 200 g čerstvej mozzarelly
- 100 g cherry paradajok
- na omáčku:
- 1 stredne veľký karfiól
- 8 strúčikov cesnaku
- 100g strúhaného parmezánu
- 150 ml vody
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
Postup
- Pred tým, než začneme s prípravou jedla si upečieme cesnak. Vďaka tomuto kroku získa jedlo úplne nový rozmer chutí.
- Cesnakové strúčiky vložíme do alobalu (najlepšie v celku), polejeme ich lyžičkou olivového oleja, alobal zatvoríme a pečieme 30 minút pri 200 stupňoch.
- Karfiól očistíme, umyjeme a rozoberieme na menšie kusy.
- Kúsky karfiólu necháme variť vo vriacej vode po dobu 10 minút.
- Uvarený karfiól precedíme (150 ml vody nevylejeme) a vložíme do mixéra spolu so 150 ml vody, v ktorej sa karfiól varil.
- Do mixéra pridáme morskú soľ, mleté čierne korenie, upečený cesnak zbavený šupky, parmezán a zmes rozmixujeme do hladka.
- Po domixovaní omáčku ochutnáme a v prípade potreby ešte dochutíme podľa chuti.
- Cestoviny uvaríme vo vriacej vode do mäkka.
- Vo väčšej panvici si na rozpálenom olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na menšie kúsky nakrájané šampiňóny, špargľu a zeleninu dusíme domäkka, pričom ju môžeme v prípade potreby podlievať.
- Uvarené cestoviny precedíme, zmiešame s karfiólovou omáčkou, podusenou zeleninou, cherry paradajkami a nadrobno nakrájanou mozzarellou.
- Podávame teplé.
- Dobrú chuť :)
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 616 KCal | |
Sacharidy | 75 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 32 g | |
Tuky | 16 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyObedy a večereBez orechovZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večere
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.