Fit Recepty
Sleduj ma
Celozrnné medovníky

Celozrnné medovníky

Chutné a mäkučké medovníky z celozrnnej ražnej múky. Sú výborné aj s použitím hladkej špaldovej múky. Zabudnite na klasické receptúry a rozžiarite svoj vianočný stôl zdravšou, fit verziou týchto celozrnných medovníkov. Milujem zdravé recepty a výnimkou nie sú ani Vianoce. Navyše si viete tento recept prispôsobiť aj pre alergikov na vajíčka. Doprajte tento rok pôžitok zo skvelých zákuskov skutočne každému.

Pečenie vianočných koláčov je skrátka radosť. Ak ste však priaznivec zdravej stravy ako ja, radosť budete mať hneď dvakrát väčšiu, keď vyskúšate tieto zdravé celozrnné medovníky. Nádherne rozvoňajú váš byt a navyše chutia božsky. Skúšala som ich aj bez vajec (vhodné pri alergii), kedy ich môžete nahradiť 2 lyžicami jablkového pyré. Medovníky bez vajec sú o niečo suchšie, no takisto veľmi chutné. Osobne si však myslím, že s vajíčkami sú predsa len najlepšie.

Sviatky sú predsa o rodine a priateľoch, no v dnešnej dobe je veľmi ťažké vyhovieť potrebám každého. Niekto je alergický na vajíčka, niekto celiatik a niekto si stráži líniu po celý rok. Medovníky bez múky sme už skúšali, takže tentokrát môžete napiecť túto celozrnnú verziu a potešiť tak pri vianočnom stole skutočne každého.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 425g celozrnnej ražnej múky alebo hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
  • 50g ovsenej múky - rozmixovaných alebo pomletých ovsených vločiek (alebo 50g mletých orechov) (odporúčam tieto)
  • 125g masla
  • 350g medu (odporúčam tento)
  • 2 vajcia
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 ČL prášku do pečiva
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Maslo si spolu s medom roztopíme na miernom plameni a necháme trocha vychladnúť.
  2. V miske si zo všetkých surovín spracujeme cesto a môžeme, no nemusíme ho nechať odstáť 1 deň v chladničke. Pravdupovediac som po odležaní a neodležaní cesta veľký rozdiel nezbadala.
  3. Cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku (čím tenšie, tým chrumkavejšie) a vykrajujeme z neho medovníčky.
  4. Pred pečením môžeme medovníčky potrieť roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom.
  5. Medovníčky pečieme zhruba 10 minút na 170 stupňoch.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť40 kusov
Nutričné hodnoty / 1 kus
KCal90 KCal
Sacharidy14 g
Vláknina2 g
Bielkoviny2 g
Tuky3 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu