
Chrumkavé zapekané musli (granola) z ovsených vločiek, pohánky a quinoy
Ak máte radi chrumkavé zapekané musli, tento recept na domáce musli si určite obľúbite. Navyše je to skvelé a nutrične hodnotné jedlo v ktorom môžete využiť aj pohánku, quinou a chia semienka. A to bez zbytočne pridaného vysokého množstva cukru a konzervantov. Musli je chrumkavé a drží v kúskoch najmä vďaka kokosovému oleju a jablkovému pyré spojeným s proteínovým práškom alebo sušeným mliekom. Na takéto raňajky sa oplatí tešiť.
Musli zbožňujem, no produkty ponúkané v obchodoch ma sklamali svojim niekedy až šialene vysokým obsahom cukru, tuku, konzervačných látok a niekedy aj rôznych farbív. Preto som sa rozhodla vyrábať si zapekané musli doma a poviem vám, lepšie musli ako tie moje som ešte nejedla. Okrem tohto musli odporúčam aj: Chrumkavé zapekané musli bez pridaného tuku a cukru
Ich príprava je úplne jednoduchá, treba ich len sledovať v rúre a premiešavať, aby sa nám nespálili. Pridať do nich môžete čokoľvek podľa vlastnej chuti a máte tiež kontrolu nad množstvom pridaného sladidla. Už však samotné použitie kvalitného medu je obrovským vylepšením. Množstvo použitých ingrediencií môžete tiež regulovať podľa seba a verím, že ak sa raz pustíte do prípravy svojich vlastných, domácich zdravých fit musli, budete ich robiť stále. Obzvlášť ak máte doma milovníkov sladkých raňajok - jedlo má byť predsa chutné, ale i hodnotné pre naše telo a zdravie.
Perfektné sú samostatne, ale božsky chutia aj s mliekom, špeciálne s rastlinnými mliekami ako je kokosové či mandľové.
Ingrediencie
- 1 hrnček ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1/2 hrnčeka suchej pohánky
- 1/4 hrnčeka suchej quinoy (odporúčam túto)
- 3 PL chia semienok (odporúčam tieto)
- 5 PL proteínového prášku (alebo sušeného mlieka) (odporúčam tento)
- 3-4 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 3 PL jablkového pyré
- 1-2 PL medu (odporúčam tento)
- 1 PL vanilkového extraktu
- hrozienka, orechy, kokos (podľa chuti) (odporúčam tieto)
Postup
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame v miske a rozotrieme v jednom celku do tenkej vrstvy na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Musli pečieme 35-45 minút na 165 stupňoch, pričom ho každých 10 minút prehrabneme a skontrolujeme.
- Ak máte veľmi výkonnú rúru a musli sa začína pripekať, vyberte ho po 30-35 minútach.
- Dopečené musli nechajte úplne vychladnúť, nalámte ho na kúsky a skladujte v uzavretej nádobe.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 280 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 11 g | |
Tuky | 12 g |