Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Domáca cícerová múka

Domáca cícerová múka

Cícer a zdravie !!!!!(this section below should be only copied and pasted from the section Instructions, there is only a change in word in the last sentence - please only change that)!!!!!

Cícer je jedna z najchutnejších strukovín s jemnou orieškovou chuťou. Cícer je plný bielkovín, vlákniny a je tiež skvelým zdrojom vitamínov B, železa, draslíku a horčíka. Cícer je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale jeho konzumácia je vhodná takisto pri týchto ochoreniach: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, zápcha, poruchy imunity, rakovina.

Cícer neobsahuje lepok, teda je vhodný pre celiatikov. Mal by byť súčasťou každého programu na chudnutie. Zvlásť vhodný je pre deti a tehotné ženy a na rozdiel od iných strukovín z neho takmer vôbec nenafukuje. Pozitívom je tiež ich nutričná hodnota a koncentrácia aminokyselín - tieto látky majú protirakovinové účinky. Pozitívne vplývajú na tuky v tele, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a blahodárne vplývajú na pokožku. Vďaka obsahu minerálov tiež pomáhajú pri odstraňovaní psychickej únavy, znižovaní krvného tlaku a pozitívne pôsobí na činnosť srdca.

Pridaním cícerovej múky do varenia alebo pečenia zvýšite biologickú hodnotu jedla. Cícerovou múkou môžeme v receptoch nahradiť časť inej múky, no na mojej stránke nájdete množstvo receptov s použitím len cícerovej múky.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • 100g cíceru

Postup

  1. Na výrobu domácej cícerovej múky budete potrebovať kvalitný mixér, sekáčik potravín alebo mlynček (môže byť aj na kávu).
  2. Suchý cícer si v malých množstvách pomelieme čo najviac na múku ako je možné v zvolenom mixéri.
  3. Pomletý cícer preosieme cez sitko aspoň dvakrát, aby sme sa zbavili väčších častí. Čím hladšiu múku sa vám podarí vyrobiť, tým jemnejšie cesto, a teda aj upečený produkt dosiahnete.
  4. Preosiatu múku skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
  5. Z jedného hrnčeka suchého cíceru vám vznikne o trochu menej ako hrnček cícerovej múky.
  6. Pozn.: Ak sa vám náhodou nepodarí pomlieť cícer na jemnú múčku, nezúfajte, kúpiť si ju môžete v internetových obchodoch alebo obchodoch s bio/zdravými potravinami :)
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy10 minút
Výdatnosť1 porcia
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal387 KCal
Sacharidy57 g
Vláknina10 g
Bielkoviny23 g
Tuky7 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu