Fit Recepty
Sleduj ma
Domáce lokše bez lepku

Domáce lokše bez lepku

Vynikajúci recept na domáce lokše bez lepku, ktoré budete mať hotové do 20 minút - rýchlo a jendoducho. Perfektné sú napríklad ako príloha k hustej fazuľovej polievke, alebo ako wrap ktorý si môžete naplniť obľúbenou náplňou a využiť ho na spôsob tortilly.

Z receptu odporúčam nevynechávať žiadnu surovinu, každá v ňom totiž hraje dôležitú úlohu. Základ cesta tvorí ryžová a kukuričná múka, spolu so zemiakovým škrobom. Ak ste doma zvyknutí na tvorbu bezlepkových receptov, tieto suroviny by vám doma isto nemali chýbať. Psyllium spolu s vodou vytvorí hustý gél ktorý zabezpečí, že bezlepkové cesto bude držať krásne pokope.

Z cesta vyšli 3 lokše, takže ak si želáte pripraviť ich viac, pokojne si suroviny znásobte. Hotové lokše si môžete potrieť prelisovaným cesnakom s trochou oleja, mňam! Skvelé sú napríklad ako príloha k fazuľovej polievke alebo ako wrap, ktorý si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou (najviac sa mi k nim hodí mäsitá náplň). Tak dobrú chuť, verím, že vás recept poteší :)

Tieto lokše chutia najlepšie čerstvé, no vydržia vám 2 - 3 dni, odporúčam skladovať ich v uzatvárateľnom sáčku. Na druhý deň ich ohrejte na panvici tak, že ich pokropíte trochou vody.

Ingrediencie

  • 150 ml teplej vody
  • 8 g psyllia (nahrubo mleté) (kúpiš tu)
  • 60 g bielej ryžovej múky
  • 35 g zemiakového škrobu
  • 25 g kukuričnej múky (odporúčam túto)
  • 15 ml ľubovoľného oleja (+ viac na postriekanie panvice)
  • 1/2 ČL soli

Postup

  1. Psyllium zalejeme v menšej miske teplou vodou, zamiešame a necháme odstáť, kým si namiešame múky.
  2. Vo väčšej miske si zmiešame múky so škrobom a soľou.
  3. Potom k múkam pridáme gél z psyllia, ktorý sa nám vytvoril a 15 ml oleja.
  4. Cesto dobre rukou vymiesime a necháme ho ešte 3 minúty postáť.
  5. Medzitým si rozohrejeme nepriľnavú panvicu. Môžeme ju postriekať trochou oleja, aby boli lokše mäkšie.
  6. Z cesta vytvarujeme 3 tenké placky - ideálne za pomoci valčeka, no postačíte si aj rukou.
  7. Placky následne opekáme na panvici na takmer najvyššom stupni, cca 1 minútu z oboch strán, jemne do zlatista.
  8. Ak sa z jednej strany robia dlhšie ako minútu, zvýšte teplotu a ak sa rýchlo pripaľujú znížte ju.
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť3 kusy
Nutričné hodnoty /
KCal190 KCal
Sacharidy31 g
Vláknina3 g
Bielkoviny3 g
Tuky5 g
...
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu

✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.

Rada varíš zdravo a chceš zverejnit svoj obľúbený recept na Fit Recepty ?
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.