
Domáce špaldové želé piškóty
Skúste si doma pripraviť niečo nové a zaujímavé. Ak milujete želé piškóty, tento zdravší recept musíte vyskúšať - obľúbite si ich ešte viac, ako tie z obchodu. Navyše, ak chcete experimentovať, môžete si z uvedených surovín pripraviť napríklad aj želé piškótovú tortu! Ušetríte tak čas s prípravou malých piškót.
Domáce želé piškóty sú sladené medom a pripravené zo špaldovej múky. V pomarančovej poleve je použitá šťava z pomarančov a žiadne umelé prísady a arómy, na rozdiel od kupovanej verzie týchto jaffa koláčikov. Určite v poleve nevynechajte ani pomarančovú kôru, ktorá im dodá prenikavý pomarančový nádych. Okrem ich perfektnej chuti, neodolateľnej šťavnatosti a jemnej štruktúry je ich bonusom aj to, že sú nízkokalorické a nízkotučné. Sú vhodné ako zdravý sladký snack na poobedie, alebo ako dezert ku káve. Navyše, ich príprava nie je vôbec tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Receptu sa potešia aj rôzni alergici, tieto želé piškóty sú totiž bez vajec, bez orechov aj bez laktózy.
Ak máte radi jaffa cakes, vyskúšajte tieto domáce špaldové želé piškóty a pochutnajte si na ich zdravej variante, bez zbytočných výčitiek.
Ingrediencie
- na cesto:
- 1 HR (s objemom 250 ml) špaldovej múky (odporúčam túto)
- 4 PL mlieka (ľubovoľného)
- 3 PL medu/javorového sirupu (odporúčam tento)
- 2 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL jablkového pyré (odporúčam toto)
- 1 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- na polevu:
- 250ml pomarančovej šťavy
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 2 PL pomarančovej kôry
- 20g 100% želatíny
- 100g horkej čokolády (odporúčam túto)
Postup
- Všetky suroviny na cesto si spolu poriadne rozmiešame.
- Vzniknuté cesto dávkujeme po 1 zarovnanej polievkovej lyžici do muffinových formičiek (najlepšie silikónových).
- Cesto pečieme 15-20 minút pri 180 stupňoch do zlatista.
- V menšom hrnci si zmiešame pomarančovú šťavu s kôrou, medom a želatínou a zmes ohrejeme na miernom plameni tak, aby sa želatína roztopila.
- Hotové želé vylejeme do väčšej formy tak, aby sme dostali asi 0,5 cm vrstvu želé.
- Želé necháme stuhnúť a následne z neho vykrojíme menšie kruhy, ktoré poukladáme na vychladnuté mini korpusy.
- Piškóty so želé nakoniec polejeme roztopenou (a vychladnutou) horkou čokoládou a dáme ich stuhnúť do chladničky.
- Po hodine môžeme piškóty z chladničky vybrať a skladujeme ich v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 30 kusov |
Nutričné hodnoty / 1 kus | ||
KCal | 58 KCal | |
Sacharidy | 8 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 1 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeZdravé dezertyBez laktózyBez vajecNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecNízkotučný snackDiétne vianočné recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.