
Fit Maxi King torta
Ak miluješ sladkosť Maxi King, tak túto tortu musíš vyskúšať. Fit Maxi King torta v sebe ukrýva vrstvy nadýchanej tvarohovej náplne, kakaového cesta, karamelu a jemne chrumkavej čokolády na vrchu posypanej orieškami. Navyše je táto Maxi King torta vo fit verzii bez pridaného cukru, na celú tortu vám postačí 7 lyžíc xylitolu alebo podobného sladidla a 100 g datlí. Pochváliť sa môže vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Ak takéto nepečené dezerty miluješ, určite si recept ulož a vyskúšaj ho čím skôr.
Recept je veľmi jednoduchý, treba sa však pripraviť na menší neporiadok v kuchyni, ktorý je pri takýchto nepečených dezertoch samozrejmosťou. V každom prípade torta určite stojí za to! Je tiež celkom sýta, výjde z nej 12 kúskov slušnej veľkosti.
Základ karamelovej vrstvy tvoria datle a arašidové maslo. Datle nezabudnite namočiť do teplej vody aspoň 30 minút dopredu, aby zmäkli a dali sa tak jednoducho rozmixovať. Pre ešte autentickejšiu karamelovú chuť si do nej však môžete pridať aj karamelové flavdrops (odporúčam tieto) . Do tejto vrstvy môžete pridať aj viac vody ako je uvedené v recepte, ak máte radšej roztekajúci sa karamel.
Pri príprave roztopenej čokolády odporúčam pridať do nej aj trochu kokosového mlieka, vďaka ktorému by pri rezaní torty nemala čokoláda popukať.
V prípade že by ste chceli ešte viac navýšiť obsah bielkovín v torte, môžete do tvarohovej náplne pridať za odmerku proteínu (ideálne vanilkového). Prípadne pridajte aj za odmerku proteínu do korpusu, no budete musieť odobrať z ovsených vločiek a kakaa.
Túto tortu sme si doma ihneď obľúbili a už teraz sa teším na to, kedy ju znova pripravím. Ak túto Maxi King tortu v mojom fit prevedení vyskúšate, isto mi napíšte, aký mala u vás doma úspech - budem sa tešiť :)
Ingrediencie
- Na korpus:
- 40 g orechového masla (odporúčam toto)
- 30 g kakaa (odporúčam toto)
- 100 g ovsených vločiek (pomletých najemno) (odporúčam tieto)
- 130 g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 3 PL xylitolu (alebo iného sypkého sladidla) (odporúčam tento)
- Na tvarohovú vrstvu:
- 200 g gréckeho bieleho jogurtu (nízkotučného)
- 500 g jemného, rozotierateľného, nízkotučného tvarohu
- 80 ml horúceho mlieka (napr. kokosového)
- 20 g 100% želatíny
- 4 PL xylitolu (odporúčam tento)
- Na karamel:
- 100 g datlí (namočených aspoň 30 min vo vode) (odporúčam tieto)
- 60 g arašidového masla (odporúčam toto)
- cca 50 ml vody
- štipka soli
- štipka škorice
- 1/2 ČL karamelových flavdrops (môžete vynechať) (odporúčam tieto)
- Na polevu:
- 100 g horkej čokolády (odporúčam túto)
- 20 ml kokosového mlieka
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 30 g lieskových orechov alebo mandlí (na posýpku) (odporúčam tieto)
Postup
- V miske si zmiešame orechové maslo s jablkovým pyré, kakaom, xylitolom a najemno pomletými ovsenými vločkami.
- Rukou rozpracujeme lepivejšie cesto a následne ho zatlačíme na spodok tortovej formy. Ak sa cesto veľmi lepí, ruky si môžeme potrieť trochou oleja.
- V ďalšej miske si pomocou metličky vymiešame tvaroh s jogurtom a xylitolom.
- Do takmer vriaceho mlieka vysypeme želatínu a miešame ju, pokým sa neroztopí (odporúčam robiť to v menšom hrnčeku).
- Následne do želatíny pridáme 2 lyžice tvarohového krému a poriadne ho rozmiešame. Želatínovú zmes vylejeme do pripraveného tvarohového krému.
- Krém rozmiešame pomocou metličky a polovicu krému vylejeme na pripravený korpus.
- Tortu dáme zatiaľ do chladničky.
- V sekáčiku (odporúčam tento) si následne dohladka rozmixujeme odmočené a precedené datle s arašidovým maslom, vodou, soľou a škoricou. Pridať môžeme ak karamelové flavdrops pre ešte autentickejšiu karamelovú chuť. Ak je karamel príliš hustý, pridáme ešte trochu vody.
- Hotovú karamelovú vrstvu navrstvíme na sčasti ztuhnutú tvarohovú vrstvu a následne tortu pokryjeme zvyškom tvarohového krému. Tortu dáme opäť do chladničky.
- V mikrovlnke alebo nad parou si roztopíme čokoládu s kokosovým mliekom a olejom, dobre zamiešame a vzniknutú čokoládu bez hrudiek vylejeme na vrch torty.
- Oriešky rozdrvíme na malé kúsky a posypeme nimi tortu.
- Maxi King tortu dáme stuhnúť aspoň na 6 hodín do chladničky.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 234 KCal | |
Sacharidy | 29 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 10 g |