
Fit strúhaný jablkovo-tvarohový koláč
Jednoduchý fit špaldový strúhaný koláč s jablkovo-tvarohovou náplňou. Takmer ako od babičky, ibaže s nižším obsahom kcal, cukru a tuku.
Zdravé jablkové koláče patria najmä na jeseň medzi moje najobľúbenejšie, a tento zdravý strúhaný jablkový koláč s tvarohom medzi nimi nesmie chýbať. A teraz poďme na jeho výhody. Je jednoduchý na prípravu, bohatý na bielkoviny, vlákninu a ako som už spomenula, oproti klasickému strúhanému koláču obsahuje menej tuku, cukru a celkových kalórií. Na osladenie koláča môžete použiť xylitol, vďaka čomu si ho pripravíte úplne bez cukru. Do jablkovej náplne určite pridajte aj škoricu, ktorá sa postará o jeho neodolateľnú vôňu, už počas pečenia.
Jemná tvarohovo-jablková náplň s chrumkavou posýpkou vás svojou chuťou úplne dostane. Koláč je perfektný len tak samostatne, ale aj ku káve či čaju, na nedeľňajšie poobedie.
Fit strúhaný jablkovo-tvarohový koláč patrí medzi našich obľúbencov, vyskúšajte ho tiež.
Tip: Koláč môžete pred pečením posypať ešte drvenými vlašskými orechmi, pre extra chrumkavosť.
Ingrediencie
- na cesto:
- 200 g hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 40 g zmäknutého kokosového oleja (odporúčam tento)
- 50 g xylitolu/ trstinového cukru (odporúčam tento)
- 3-4 PL vody
- 2 žĺtka
- na tvarohovú náplň:
- 500 g tvarohu (nízkotučný, roztierateľný)
- 2 bielky (prípadne 20 g pudingového prášku alebo proteínu)
- 70 g xylitolu/ trstinového cukru (odporúčam tento)
- 1 ČL vanilkového extraktu (odporúčam tento)
- na jablkovú náplň:
- 5 menších jabĺk
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 PL pudingového prášku/zlatého klasu
Postup
- Ako prvé si v mise rukou zmiešame všetky suroviny na cesto dohromady. Podľa potreby pridávame vodu tak, aby bolo cesto pevné, avšak aby sa nedrobilo.
- Hotové cesto zakryjeme a následne ho odložíme na niekoľko minút do mrazničky.
- Jablká nastrúhame na jemno a necháme ich medzičasom postáť, aby pustili čo najviac vody.
- V miske si vymiešame bielka na penu a primiešame k nim zvyšné suroviny na tvarohovú náplň.
- Cesto vyberieme z mrazničky a nahrubo ho nastrúhame na strúhadle.
- Polovicu nastrúhaného cesta rozložíme na spodok formy vystlatej papierom na pečenie (s rozmermi zhruba 20x20 cm).
- Na spodné cesto vylejeme tvarohovú náplň.
- Nastrúhané jablká čo najviac vyšťavíme a následne ich zmiešame s medom, škoricou a pudingovým práškom.
- Jablká navrstvíme na tvarohovú náplň.
- Koláč posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a pečieme ho približne 35-40 minút pri 180 stupňoch.
- Po dopečení necháme koláč vychladnúť a odporúčam ho nakrájať a podávať až po tom, čo postojí niekoľko hodín v chladničke.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 9 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 248 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 11 g | |
Tuky | 7 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeZdravé dezertyVajciaBez histamínuFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínDezerty s vysokým obsahom vlákniny
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.