
Fit vanilkové rožky
Vyskúšajte klasické vianočné koláčiky obľúbené v mnohých domácnostiach - vanilkové rožky, v zdravšej a diétnejšej verzii. Oproti klasike majú oveľa nižší obsah tuku, kalórií a cukru. Sú ako stvorené na vianočné mlsanie, k čaju, horúcej čokoláde alebo len tak, na zahryznutie po sviatočnej večeri.
Vanilkové rožteky sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, verím, mnohých z nás. U nás doma teda nesmú chýbať, no odkedy ich pripravujeme v tejto zdravej verzii, robíme, a samozrejme aj papkáme ich s ešte väčšou radosťou. Zvonka sú tieto rožteky krásne chrumkavé a zvnútra zase jemnučké. Na ich prípravu budete potrebovať iba zopár surovín a menej ako 30 minút času. Pripraviť si ich môžete vo formičkách alebo si z nich vytvarujte rožteky pomocou ruky.
Na osladenie som použila med, v prípade záujmu môžete použiť aj xylitol, vtedy je však potrebné pridať do cesta o 3 PL viac vody.
Fit vanilkové rožky nesmú tieto Vianoce medzi vašimi domácimi dobrotami chýbať. Pri pečení krásne rozvoňajú celý byt - o 1 dôvod viac, prečo sa pustiť do ich prípravy :)
Ingrediencie
- 200 g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 100 g vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 50 ml vody
- 3 PL kokosového oleja/masla (zmäknutého) (odporúčam tento)
- 3 PL medu (odporúčam tento)
- 1 ČL vanilkového extraktu (odporúčam tento)
Postup
- Ovsené vločky spolu s vlašskými orechmi rozmixujeme alebo pomelieme na múku.
- Následne vzniknutú múku rozmiešame so zvyšnými surovinami a pomocou ruky vymiesime cesto.
- Ak použijeme formičky na rožteky, cesto do nich zatlačíme rukou. Ak formičky nemáme, cesto dáme na hodinu do chladničky a následne z neho tvarujeme valčeky, z ktorých vytvoríme menšie, zahnuté rožky.
- Rožky pečieme (buď vo formičkách alebo na plechu vystlatom papierom na pečenie) zhruba 12 minút pri 170 stupňoch.
- Po dopečení ich necháme vychladnúť, následne ich vyklopíme z formičiek.
- Rožky môžeme na záver obaliť v kokosovej múke, proteínovom prášku či v práškovom xylitole.

Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 25 kusov |
Nutričné hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 63 KCal | |
Sacharidy | 5 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 1 g | |
Tuky | 5 g |