
Jednoduché šošovicové placky s tzatziki omáčkou
Tieto jednoduché šošovicové placky s tzatziki omáčkou si vás získajú. Sú zdravé, sú bez lepku, vegánske a hotové raz-dva. Na placky budete potrebovať iba 2 základné suroviny - šošovicu a vodu a dochutíme ich už len bylinkami, soľou a korením. Podávala som ich s domácou tzatziki omáčkou - tá kombinácia chutí vás očarí na prvé ochutnanie.
Šošovicové placky sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a komplexné sacharidy, dobre vás zasýtia. Skúste ich napríklad ako zdravú večeru či snack do práce.
Domácu tzatziki omáčku isto nevynechajte, chutí s týmito šošovicovými plackami naozaj geniálne. Využiť ju môžete aj pri iných receptoch na fašírky či placky - je tak jednoduchá a výsledok skutočne chutný.
Tip: Placky si môžete pripraviť aj z iných strukovín - použiť môžete napríklad cícerovú múku.
Z uvedených surovín by vám malo výjsť 5 placiek, čo predstavuje 2 porcie. Nutričné hodnoty sú vypočítané na 1 placku z 5 ks, aj s omáčkou. Prajem vám dobrú chuť a ak ich vyskúšate, budem rada ak sa v komentári podelíte o to, ako vám doma chutili :)
Ingrediencie
- Na šošovicové placky:
- 200 g suchej (neuvarenej) červenej šošovice (odporúčam túto)
- 300 ml vody
- 2 PL nasekaného čerstvého koriandru (alebo iných byliniek)
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Na tzatziki omáčku:
- 200 ml bieleho gréckeho jogurtu
- 2 PL najemno nastrúhanej šalátovej uhorky
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti) (odporúčam túto)
Postup
- Všetky suroviny na tzatziki omáčku spolu rozmiešame v miske, napokon ju dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Tzatziki dáme medzičasom do chladničky.
- Suchú šošovicu dáme do sekáčika potravín (odporúčam tento) a rozmixujeme ju na jemnú múčku.
- Rozmixovanú šošovicu premiestnime do misky, kde ju zmiešame s vodou. Cesto necháme 3 minúty postáť.
- Potom cesto dochutíme soľou, korením a čerstvými bylinkami a dobre zamiešame.
- Rozohrejeme si nepriľnavú panvicu (môžeme ju postriekať trochou olivového oleja), dávkujeme na ňu cesto (5x) a placky opekáme z každej strany približne 2 minúty.
- Hotové placky podávame ešte teplé spolu s tzatziki omáčkou.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 5 kusov |
Nutričné hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 160 KCal | |
Sacharidy | 20 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 14 g | |
Tuky | 1 g |