Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduché lasagne so zeleninou

Jednoduché lasagne so zeleninou

Tieto jednoduché lasagne so zeleninou určite patria medzi moje najobľúbenejšie jedlá na obed a večeru, najmä keď sa neviem rozhodnúť, čo navariť na niekoľko dní dopredu. Za pár minút si totiž vyrobíte 7 veľkých porcií jedla, na ktorom si 100% všetci pochutíte.

Niekedy dávno som zvykla robiť klasické lasagne - s hovädzím mäsom, bez zeleniny, s kopou syra. V poslednej dobe som však veľa experimentovala a prišla som na takúto chutnú a zdravú verziu lasagní. Zeleninové lasagne sú totiž oproti klasike diétnejšie, obsahujú viac vlákniny a menej tuku, zatiaľ čo sú poriadne sýte. Pýtate sa, prečo je to tak? Pretože obsahujú veľa zeleniny, ktorá dá jedlu objem, no zároveň obsahuje málo kalórií. Ako druhú vychytávku som vyskúšala urobiť tieto lasagne dietnejšími vďaka použitiu morčacieho mäsa. Hovädzie mäso je v nich veľmi chutné, avšak obsahuje oveľa viac tuku. Ak vám však nejaký ten tuk v jedle navyše nevadí, môžete použiť polovicu morčacieho a polovicu hovädzieho mäsa, alebo si ich pripraviť rovno s hovädzím.

Namiesto bešamelovej omáčky používam syr ricottu, ktorý chutí v lasagniach priam úžasne a určite vám túto verziu odporúčam skúsiť.

Tieto jednoduché zeleninové lasagne si so sebou môžete zabaliť aj do práce či školy, do krabičky sú ako stvorené. Cestoviny na lasagne kúpite v každom väčšom supermarkete. Aby sa upiekli domäkka, odporúčam ich pred vrstvením buď predvariť vo vode, alebo každú vrstvu poliať dostatočným množstvom šťavy z mäsovo-zeleninovej plnky.

Ja teda verím, že recept vyskúšate a tieto lasagne so zeleninou a morčacím mäsom si zamilujete rovnako, ako my doma :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 500 g cestovín na lasagne (najlepšie celozrnné)
  • 1 kg mletého morčacieho (prípadne hovädzieho) mäsa (zo stehien)
  • 1 nastrúhaná mrkva
  • 2 menšie baklažány
  • 1 cibuľa
  • 1 cuketa
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 500 g paradajkového pyré/pasty
  • 250 g ricotty
  • 1 PL oregána
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a zľahka na ňom opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme mleté mäso a miešame približne 2 minúty.
  3. Potom do hrnca pridáme aj nakrájaný baklažán, cuketu a mrkvu. Opäť chvíľu miešame.
  4. Následne pridáme koreniny a soľ, dobre zamiešame a potom primiešame aj paradajkové pyré.
  5. Mäsovo-zeleninovú zmes varíme za občasného miešania okolo 15 minút. Po dovarení by nám mala na spodku ostať aj nejaká šťava.
  6. Na spodok sklenenej zapekacej formy (s rozmermi okolo 35x25 cm) poukladáme zopár plochých cestovín na lasagne.
  7. Na cestoviny navrstvíme časť mäsovo-zeleninovej zmesi (aj s časťou šťavy - tá totiž zabezpečí, že sa cestoviny upečú domäkka).
  8. Na túto vrstvu poukladáme zopár lyžičiek ricotty.
  9. Obložíme opäť cestovinami a ďalej vrstvíme, až kým sa nám suroviny neminú.
  10. Ak cestoviny nepredvárate, tak vrch lasagní odporúčam zakončiť mäsovo-zeleninovou plnkou, cestoviny na vrchu by sa neupiekli domäkka.
  11. Navrstvené lasagne pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy55 minút
Výdatnosť7 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal600 KCal
Sacharidy67 g
Vláknina7 g
Bielkoviny44 g
Tuky17 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu