
Nepečená banánová torta „nebíčko“
Pri tejto vynikajúcej torte si doslova overíte platnosť výroku „nebíčko v papuľke“. Pre tých, ktorí neradi pečú, alebo pre tých, ktorí majú radi rýchle, zdravé a chutné dezerty, je táto nepečená banánová torta ako stvorená. Táto zdravá torta je bez múky a bez cukru, namiesto nich sú v recepte použité mandle, ovsené vločky a na osladenie datle a banány.
Zdravý korpus len z banánov, mandlí, datlí (či hrozienok) a ovsených vločiek nám vytvorí základ pre tortu plnú vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, bez zbytočných cukrov, takže máte istotu prepojenia chutných ingrediencií s ohľadom na tzv. štíhle maškrtenie :)
Arašidové maslo je pre mňa topkou, čo sa týka prírodného sladenia a lahodnej, krémovej chuti. V kombinácii s tvarohom a datľami vytvorí na torte neopakovateľnú živinami nabitú vláčnu polevu a sladkú jemnú chuť, ktorá úplne vystihuje názov tohto receptu: nepečená banánová torta „nebíčko“.
Ak máte radi jemný tvaroh, lahodnú chuť arašidového masla, chrumkavé mandle, banány, sladké datle, bezlepkové ovsené vločky a najlepšie všetko spolu naraz, určite do tejto nepečenej banánovej torty choďte. Odporúčam ju ako zdravý dezert napríklad po cvičení, ale skvelo zastúpi aj nutrične vyvážené sladké raňajky či olovrant.
Ingrediencie
- 3/4 HR mandlí (odporúčam tieto)
- 3/4 HR ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- ½ HR datlí/sušených hrozienok (odporúčam tieto)
- 1-2 PL vody
- 2 banány (môžete nahradiť iným ovocím)
- Na polevu:
- 7 datlí (odporúčam tieto)
- 2 PL arašidového/mandľového masla (odporúčam toto)
- 150g jemného rozotierateľného tvarohu
Postup
- Mandle si spolu s ovsenými vločkami rozmixujeme v mixéri čo najviac dohladka.
- Pridáme datle alebo sušené hrozienka a mixujeme, kým sa suroviny neprepoja a nevznikne nám cesto. Ak to ide ťažko, prípadne je výsledné cesto príliš mrvivé, pridáme do cesta ešte 1-2 lyžice vody.
- Hotové cesto natlačíme do tortovej formy, prípadne inej (množstvo surovín je vhodné na formu s priemerom 15 cm).
- Na cesto následne naukladáme nakrájané alebo roztlačené banány.
- Polevu si pripravíme rozmixovaním tvarohu, datlí a arašidového, prípadne mandľového masla v mixéri dohladka.
- Hotovú polevu natrieme na koláč a dáme ho stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín.
- Ak sa bude pri krájaní koláč náhodou rozpadávať, dajte ho na pár minút do mrazničky.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 6 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 285 KCal | |
Sacharidy | 31 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 13 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyArašidové masloZdravé dezerty bez cukruDezerty s arašidovým maslomRecepty s arašidovým maslom bez cukruFitness ovsené recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.