Fit Recepty
Sleduj ma
Paradajkovo-šošovicová nátierka (zo 4 surovín)

Paradajkovo-šošovicová nátierka (zo 4 surovín)

Ak patríte medzi milovníkov nátierok a zároveň chcete jesť zdravo a netráviť dlhý čas prípravou jedál, mám pre vás ideálne riešenie.Táto paradajkovo-šošovicová nátierka iba zo 4 surovín je nielen zdravá a fit, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu. A čo je na tomto recepte najlepšie, potrebujete na ňu iba 4 základné suroviny.

Jej hlavnými zložkami sú sušené paradajky a červená šošovica. Červená šošovica je skvelým rastlinným zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny, čo znamená, že vás zasýti na dlhý čas a tiež podporí trávenie. Sušené paradajky dodajú nátierke nielen lahodnú a výraznú chuť, no sú taktiež bohaté na antioxidanty a vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Mletá paprika zase dodáva nátierke nielen krásnu farbu, ale aj vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a pokožky.

Ďalšou výhodou tejto nátierky je, že je veľmi univerzálna. Môžete ju použiť ako klasickú nátierku na pečivo či knäckebrot, zdravý dip k nakrájanej zelenine, natierať ju na celozrnné pečivo alebo ju natrieť do wrapov a sendvičov. Je ideálnou voľbou aj pre tých, ktorí sa snažia doplniť bielkoviny z kvalitnej rastlinnej suroviny. Zároveň je tento recept na nátierku vhodný pre vegetariánov a vegánov, nakoľko je pripravená bez mliečnych a živočíšnych surovín.

Príprava paradajkovo-šošovicovej nátierky je skutočne jednoduchá. Trvá len pár minút, a výsledkom je lahodná, krémová nátierka, ktorá je plná chutí a živín. Či už si ju pripravíte ako rýchle raňajky, zdravú desiatu alebo ľahkú večeru, určite sa stane jedným z vašich obľúbených receptov.

Recept nájdeš v knihe Fit recepty - Do 5 surovín: objednať si ju môžeš tu.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 150 g suchej červenej šošovice (odporúčam túto)
  • 80 g sušených paradajok (z oleja)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL granulovaného alebo čerstvého cesnaku (odporúčam toto)
  • soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
Fit recepty - Do 5 surovín

Postup

  1. Červenú šošovicu uvaríme v dvojnásobnom objeme vody do mäkka (približne 15 minút).
  2. Po uvarení ju scedíme (ak je potrebné).
  3. V sekáčiku na potraviny rozmixujeme šošovicu so sušenými paradajkami a zvyšnými surovinami čo najviac dohladka.
  4. V prípade potreby nátierku podľa chuti dosolíme.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal161 KCal
Sacharidy16 g
Vláknina11 g
Bielkoviny11 g
Tuky3 g
Fit Zmena 2025
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu