
Pečená banánová palacinka s makovo-tvarohovou plnkou a višňami
Ak ste doteraz nemali šťastie s banánovými palacinkami z dvoch ingrediencií, skúste túto šikovnú obmenu - pečená banánová palacinka bez múky. Jej príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí za to. Odporúčam naplniť ju touto lahodnou makovo-tvarohovou plnkou a višňami. Doprajte si túto plnenú palacinku ako zdravé raňajky, sladký obed či dezert. Je plná vápnika a bielkovín!
Mak je bohatý na minerály, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny (najmä B vitamíny) a pomáha chrániť organizmus pred srdcovými chorobami, tráviacimi ťažkosťami, udržuje zdravé kosti a podporuje tvorbu červených krviniek. Tvaroh je veľmi dobre stráviteľný, takže ho pokojne môžete konzumovať aj na večeru. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, najmä vápnik, draslík či horčík a ďalšie minerálne bohatstvá. Navyše vás veľmi dobre zasýti a dodá telu hodnotné bielkoviny - čo vaše telo ocení najmä po silovom tréningu.
Cesto na palacinky je bezlepkové, obsahuje iba banány a vajíčka s medom. Komu sa táto verzia palaciniek nepodarila na panvici, nemusíte sa báť - vylejte cesto na papierom na pečenie vystlaný plech a palacinka sa vám krásne upečie.
Túto zdravú a diétnu palacinku môžete podávať samostatne alebo s ovocím kedykoľvek počas dňa. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 2 zrelé banány
- 2 vajcia
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- štipka soli (odporúčam túto)
- Náplň:
- 150g pomletého maku (odporúčam tento)
- 250g tvarohu
- 100g višní
- 3-4 PL medu (odporúčam tento)
Postup
- V miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli.
- V mixéri rozmixujeme žĺtka s banánmi a lyžicou medu.
- Keď je hmota bez hrudiek, jemne do nej vmiešame penu z bielok.
- Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmermi napr. 35x20) a pečieme 20 minút na 180 stupňoch.
- Medzičasom si pomlieme mak a zmiešame ho s tvarohom, medom a vykôstkovanými, na kúsky narezanými višňami.
- Keď je palacinka upečená, necháme ju trocha vychladnúť, naplníme makovou zmesou a preložíme napoly alebo zrolujeme.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 krajce |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 435 KCal | |
Sacharidy | 42 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 24 g | |
Tuky | 20 g |