
Pečený losos v zázvorovo-medovej marináde
Prišla na vás chuť na lososa, no chceli by ste si ho vychutnať v novej variácii? Vyskúšajte si pripraviť pečeného lososa v delikátnej zázvorovo-medovej marináde, s jemne pikantným nádychom.
Recepty s lososom sú všeobecne veľmi jednoduché, no tento si zvládne pripraviť aj akýkoľvek začiatočník v kuchyni. Výsledok však milo prekvapí aj skúsených kuchárov. Marináda z medu a zázvoru dodá lososu výnimočnú chuť, do ktorej sa úplne zamilujete. Ideálne bude, ak lososa necháte marinovať cez noc v chladničke.
V marináde som použila olivový olej Borges Extra Mild. Ten je význačný tým, že nemá výraznú chuť ako extra panenský olivový olej, a tak nemení pôvodnú chuť jedla. Je zmesou kvalitného rafinovaného olivového oleja a malého množstva extra panenského olivového oleja. Olej je vhodný na tepelnú úpravu pri vysokej teplote, na pečenie a smaženie. Práve preto som ho využila aj v tomto recepte.
Tohto lososa odporúčam podávať buď s batatmi, alebo s obľúbeným šalátom či aromatickým druhom ryže (napr. jazmínová). Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 300 g filiet z lososa
- Na marinádu:
- 1 PL medu
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL olivového oleja Borges Extra Mild (odporúčam tento)
- šťava a kôra z 1/2 citróna
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 PL sójovej omáčky
- štipka chilli korenia
- 1/4 ČL soli
- petržlenová vňať (alebo iné bylinky)
Postup
- V miske si zmiešame všetky suroviny na marinádu.
- Filety lososa opláchneme pod tečúcou vodou a potom ich obalíme v marináde. Necháme ich v nej postáť minimálne 5 minút (ideálne cez noc).
- Lososa vložíme do zapekacej misy, potrieme ho zvyškom marinády, zvrchu prikryjeme alobalom a pečieme približne 20 minút pri 190 stupňoch, pričom posledných 5 minút ho pečieme odokrytého.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 367 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bielkoviny | 34 g | |
Tuky | 23 g |